Przede wszystkim nigdy nie kupuje się strzał na "sztuki" z Allegro. Strzały dobiera się indywidualnie do naciągu łuku (więc poczekaj na łuk) oraz Twoich możliwości motorycznych (długość naciągu, ale to ma mniejsze znaczenie). Jakiekolwiek strzały sprzedawane bez podania tzw spine czyli ich giętkości nadają się na podpałkę. Po prostu ludzie zarabiają na niewiedzy kupujących. Jeśli ja bym miał zrobić takie strzały to koszt = 80gr promień, 1,7złX3 pierze, 1zł grot, 50gr klej i lakier, 20gr nić. 7,6zł kosztów przy cenach detalicznych zakupu. 100% przebitki. On jest hurtownikiem więc ma koszty na poziomie 5zł/sztuka. I tyle dokładnie są warte te "strzały".
Oszczędzając na strzałach wydamy na nie znacznie więcej pieniędzy. Uwierz mi bo ja utopiłem najwięcej pieniędzy w łucznictwie z całego KKR. Pewnie więcej niż pozostałe 3 osoby z kolei razem wzięte
.
Kolejna złota zasada. Zawsze kupujemy minimum tuzin (12) strzał drewnianych. Ja proponuję zawsze 20 sztuk. Gwarantuje Nam to zachowanie pewnej ciągłości podczas tracenia strzał. Jeśli kupisz 8 i złamiesz 2 to nie masz już z czego strzelać na turniejach a nie dokupisz już takich samych strzał tylko zawsze inne. No i koszty przesyłek ...
Wracając do tematu.
Strzały 9mm są ok do miękkiego łuku pod warunkiem że są cedrowe. Sosna będzie zbyt ciężka, chyba że kupisz z grotami 70grain i 4 calowymi lotkami. 9mm ma tą zaletę iż jest bardziej wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne, które będą Ci towarzyszyć we wstępnej fazie nauki strzelania z łuku.
Tyle że takimi strzałami jakie Ty zaproponowałaś nic nie osiągniesz podczas turniejów a tylko będziesz się denerwowała na treningach że każda leci inaczej (bo mają różną giętkość i wagę).
Moje rozwiązania:
1)Najtańszą metodą jest zakup aluminiowych strzał treningowych. Wydatek ok 19zł/sztuka. Są praktycznie niezniszczalne a gumowe lotki wystarczą na 2 sezony nauki strzelania. Potem można wymienić na pierze i strzelać dalej.
Dzięki temu że nie łamiemy strzał, oszczędzamy pieniądze i po tych 2 sezonach możemy kupić sobie 8mm strzały cedrowe z prawdziwego zdarzenia.
2) Można również kupić od ręki cedr i mieć nadzieję że się nie połamie
. Najlepiej dla ciebie 9mm o wybranym spine i dobranych grotach i lotkach.
Aktualnie najlepiej strzały kupować tu:
http://www.strzaly.pl.tl/standardy.htm rodzaju turniejowa 08 z wybraną wklejką rogową z dostępnych tam modeli. Cena to 23zł/sztuka.
3) kupić półprodukty i samemu zrobić sobie strzały. Cena to ok 15zł/strzałę. Z tym że wliczając koszt promienia za 8zł. Zmierzonego zarówno co do giętkości jak i do jego wagi. Nie da się mieć już lepszych strzał. Za takie strzały ludzie liczą sobie i po 40zł/sztuka. Tyle że aby zaoszczędzić trzeba je złożyć do kupy samemu, albo znaleźć kogoś kto zrobi to za Ciebie
.
Life's a game with save and load features disabled.