logowanie

Błędy i chochliki przebrzydłe, które na zgubę swą zamęt na forum sieją niech że ujawnione będą co by je srodze ukarać i przepędzić na wieki. A jeśli ktoś swe zdanie bądź uwagę na temat forum rzec pragnie, zaproszon niech się czuje.

Re: logowanie

Postprzez Vega » 29 Kwi 2008, 06:23

moj sie tez do wczoraj logował podwójnie.
dziś jeszcze nie wiem, ale zobaczymy :D
Aut bibat, aut abeat!
Cyceron
Awatar użytkownika
Vega
Kompani
 
Posty: 1189
Dołączenie: 16 Mar 2005, 18:59
Miejscowość: z gwiazdozbioru Lutni

Re: logowanie

Postprzez Radek » 29 Kwi 2008, 08:33

Problem ciągle występuje.

Dodatkowe info - po takim nieudanym zalogowaniu w pasku na dole "Kto jest online" pokazuje mnie jako zalogowanego, mimo że zalogowany nie jestem, co by potwierdzało że sama procedura logowania jest ok, tylko problem jest z przekazywaniem sessionid. Najprawdopodobniej przy przekierowywaniu Javascriptem po zalogowaniu. Samo logowanie przebiega poprawnie, potem na stronie przekierowującej też jest wszystko ok (widzę ilość nowych wiadomości i link do wylogowywania, więc zalogowany być muszę), dopiero po automatycznym przekierowaniu na stronę główną pokazuje że jestem niezalogowany.
Radek
Bractwo
 
Posty: 571
Artykuły: 8
Dołączenie: 22 Paź 2004, 12:37
Miejscowość: Koszalin

Re: logowanie

Postprzez Haris » 29 Kwi 2008, 09:11

kizi mizi dało radę. Właśnie zalogowało za pierwszym razem.
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo
 
Posty: 3825
Artykuły: 6
Zdjęcia: 1
Dołączenie: 30 Paź 2004, 18:55
Miejscowość: skądinąd

Re: logowanie

Postprzez Gandalf » 29 Kwi 2008, 19:39

Ciekawa sprawa, że problem ten występuje tylko u nas. Prowadzę jeszcze dwa inne fora, ale tam nikt takich problemów nie zgłasza. Chyba nie pieścicie swoich monitorów za mocno. Spróbujcie ze dwa razy dziennie i powinno być OK. Haris tak zrobił i mu działa. :-)
The Madness is out there!
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo
 
Posty: 7527
Artykuły: 2
Zdjęcia: 196
Dołączenie: 14 Paź 2004, 18:37
Miejscowość: A kto pyta?

Re: logowanie

Postprzez Vega » 01 Maj 2008, 15:29

wczoraj logowałam się juz nie podwojnie, a poczwornie :/ ogolnie rzecz biorac wyglada to tak, ze wpisuję login i hasło, zatwierdzam - pokazuje mi ze "zostales zalogowany" - przewija na strone główną - patrzę - Vega siedzi na forum, a ja i tak jestem traktowana jako osoba z zewnątrz i widze tylko działy ogólnodostępne. i tak kilka razy pod rząd.
to też jest jedyne forum na którym mam takie kłopoty. na kazde inne wchodze bez bólu.
dzis przed chwilą tez sie logowałam dwukrotnie...
Aut bibat, aut abeat!
Cyceron
Awatar użytkownika
Vega
Kompani
 
Posty: 1189
Dołączenie: 16 Mar 2005, 18:59
Miejscowość: z gwiazdozbioru Lutni

Re: logowanie

Postprzez Gandalf » 01 Maj 2008, 15:48

Mam pewne podejrzenie, że to mogą być jakieś pozostałości w bazie danych, które ostały się po updacie. Bo kod jest używany wszędzie taki sam.
The Madness is out there!
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo
 
Posty: 7527
Artykuły: 2
Zdjęcia: 196
Dołączenie: 14 Paź 2004, 18:37
Miejscowość: A kto pyta?

Re: logowanie

Postprzez Buster » 01 Maj 2008, 16:34

Ja dzisiaj próbowałem sie zalogować z kompa ojca bite 2 godziny i dopiero teraz mi sie udało...
JESTEM ULTRASEM!!

Gandalf napisał(a):A jak jest Buster to nie może nie być jaj bo to się wyklucza.
Awatar użytkownika
Buster
 
Posty: 757
Artykuły: 2
Dołączenie: 16 Paź 2004, 12:49
Miejscowość: Z odchłani czasu, zza siedmiu mórz, z odległej galaktyki itp...

Re: logowanie

Postprzez Vega » 01 Maj 2008, 17:40

Gandalf napisał(a):Mam pewne podejrzenie, że to mogą być jakieś pozostałości w bazie danych, które ostały się po updacie. Bo kod jest używany wszędzie taki sam.


a tak dla lamerów - to problem mój czy strony? :)
bo to tak troche wkurza jednak :P
Aut bibat, aut abeat!
Cyceron
Awatar użytkownika
Vega
Kompani
 
Posty: 1189
Dołączenie: 16 Mar 2005, 18:59
Miejscowość: z gwiazdozbioru Lutni

Re: logowanie

Postprzez ChomiC » 01 Maj 2008, 22:09

Miałem podobny problem na jednym z testowych for phpBB3 ;) "Grzebiąc" w skryptach kontroli sesji i bazie danych, doszedłem do wniosku, że wina leży po stronie bazy danych, a dokładnie tabeli `phpbb_sessions` ;) Czasem jest tak, że pozostałości po ostatniej sesji nie są odświeżane przy obecnej, więc skrypt traktuje ją jako zakończoną i tak w kółko ;) Proponuje TRUNCATE tej tabeli ;)
Pamiętaj zawsze święcie... ChomiC zawsze ginie dwa razy... ;)
Awatar użytkownika
ChomiC
Kompani
 
Posty: 771
Dołączenie: 27 Paź 2004, 08:39
Miejscowość: /bin/polibasz

Re: logowanie

Postprzez Gandalf » 02 Maj 2008, 00:05

Trochę poszperałem w sieci. Okazuje się iż problem ten występuje na wielu forach i oficjalny suport phpBB nie wie za bardzo w czym rzecz. Jest podanych kilka rozwiązań. U niektórych one zadziałały u niektórych nie. Jedno z nich jest takie jak ChomiC podał. Toteż spróbujemy z nim. Tabelki wyczyszczone (session_keys też). Zgłaszać jak się będzie coś działo.
The Madness is out there!
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo
 
Posty: 7527
Artykuły: 2
Zdjęcia: 196
Dołączenie: 14 Paź 2004, 18:37
Miejscowość: A kto pyta?

Re: logowanie

Postprzez FAZIK » 02 Maj 2008, 08:04

Dziś musiałem się zalogować 2 razy. Wcześnij raczej tego problemu nie miewałem za często ...
Life's a game with save and load features disabled.
Awatar użytkownika
FAZIK
Bractwo
 
Posty: 6517
Zdjęcia: 29
Dołączenie: 17 Paź 2004, 15:01
Miejscowość: Koszalin

Re: logowanie

Postprzez ChomiC » 02 Maj 2008, 10:48

A to pewnie z racji tego, że na twoim komputerze były przechowywane cookies, i szukał w bazie ostatniej sesji ;)
Pamiętaj zawsze święcie... ChomiC zawsze ginie dwa razy... ;)
Awatar użytkownika
ChomiC
Kompani
 
Posty: 771
Dołączenie: 27 Paź 2004, 08:39
Miejscowość: /bin/polibasz

Re: logowanie

Postprzez Haris » 02 Maj 2008, 16:45

Panowie imponujecie mi wiedzą. Czuję się jakbym przysłuchiwał się rozmowie magów. :-)
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo
 
Posty: 3825
Artykuły: 6
Zdjęcia: 1
Dołączenie: 30 Paź 2004, 18:55
Miejscowość: skądinąd

Re: logowanie

Postprzez ChomiC » 02 Maj 2008, 18:54

To zaimponuje jeszcze bardziej :P

Gandzik sprawdź jeszcze, czy kompresja GZip działa poprawnie ;) Czy w ogóle działa :P Być może w page_header.php handler rozpoczyna się przez zainicjowaniem sesji ;) Kiedyś miałem z tym problem we własnych skryptach, jak i w pierwszych wersjach phpBB3 beta ;) Chociaż dziwne, bo 5-setki nie wywala :P
Pamiętaj zawsze święcie... ChomiC zawsze ginie dwa razy... ;)
Awatar użytkownika
ChomiC
Kompani
 
Posty: 771
Dołączenie: 27 Paź 2004, 08:39
Miejscowość: /bin/polibasz

Re: logowanie

Postprzez Vega » 02 Maj 2008, 19:31

a może pomoże jeśli zalkilujemy podstawnik "beta' przy węglu C-3 w układzie izomerów optycznych konfiguracji krzesełkowej?...
:)

ja też nic nie rozumiem :P
Aut bibat, aut abeat!
Cyceron
Awatar użytkownika
Vega
Kompani
 
Posty: 1189
Dołączenie: 16 Mar 2005, 18:59
Miejscowość: z gwiazdozbioru Lutni

PoprzedniaNastępna

Powróć do Sprawy Techniczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość