Pytania

Historie sławne tudzież inne, mniej znane lecz wszelako poważane. Wejdź i zobacz co działo się w czasach dawnych. A może i Ty podzielisz się swą wiedzą?

Re: Pytania

Postprzez maras » 19 Paź 2008, 19:03

Jesli to pytanie to odpowiadam: Wszystko!!! :)
maras

Dołączenie: 27 Lis 2004, 23:05
Miejscowość: Koszalin

Postprzez Minio » 19 Paź 2008, 19:04

Wyjąłeś mi to z ust :>
Może byśmy coś wysadzili ? Owszem owszem w każdej chwili...
Awatar użytkownika
Minio
Kompani

Zdjęcia: 7
Dołączenie: 22 Sie 2007, 14:36

Postprzez Calen » 19 Paź 2008, 19:40

To jak powiem tak : żeby kobieta była kobietą , to męzczyzna musi być mężczyzną !
Drodzy panowie ,a myślicie że dla kogo tak się stroimy ? Dla Was ! :P
"-Oszalałeś ?! Mogłeś mnie zabić!
-Juz mi tak nie dziękuj !"
"- Przykro mi, musimy amputować oko.
-Oko?
-Przed chwilą myślałaś, że umierasz. Ślepota to dobre wieści."
"Siedzi w niej Bóg. To gorsze od raka"
Awatar użytkownika
Calen

Dołączenie: 10 Sty 2008, 14:29
Miejscowość: Sławno

Postprzez maras » 19 Paź 2008, 19:47

Ale żeby ...smołę? :D
maras

Postprzez Haris » 19 Paź 2008, 21:08

Czytałem kiedyś wyniki badań dla kogo to nasze Panie się stroją i starają się być piękne ... i na pierwszym miejscu były inne kobiety (cóż konkurencja), na drugim dla samych siebie, a my dopiero na trzecim miejscu.
Temat kobiecy mi się podoba, więc pytanie w tym temacie:
Która z dam wysokiego rodu jest podejrzewana o szpiegowanie na rzecz Saladyna po bitwie pod Hittinem 4 lipca 1187 roku. Jej działania paraliżowały wszelkie próby obrony Ziemi Świętej po tej klęsce.
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Artykuły: 6
Zdjęcia: 1
Dołączenie: 30 Paź 2004, 18:55
Miejscowość: skądinąd

Postprzez maras » 20 Paź 2008, 19:56

Wbiłeś gwoździa. Była królową? :>
maras

Postprzez Trawis » 20 Paź 2008, 21:36

Ja zaryzykuję, choć wątpie żeby to była poprawna odpowiedź. Otóż pytam się Ciebie Harisie ;) , czy tą osobą mogłaby być, żona Rajmunda III, Eschiwa de Bures wdowa po Gautierze de Saint-Omer, księciu Galilei i panu Tyberiady? Tak mi się wydaję, że mogła spiskować z Saladynem, choć tu mam pewne wątpliwości, bo w czasie bitwy była ona zamknięta w innym zamku, daleko od męża, a atakowały ją wojska Saladyna, ( jeżeli dobrze pamiętam, choć może coś pomieszałem, albo i nie :P ) więc logicznie rozumując, Saladyn, współpracując z nią, nie nasłałby na nią swoich wojsk, chyba że obrał taką strategię, uzgadniając ją z Eschiwą wcześniej, chciał pokazać że z nią nie spiskował i traktował ją jak wroga..... No ale cóż ja będę dalej pisać ;) popraw mnie Harisie, jeśli zbłądziłem :)
,,Geniusz, to czasem tylko instynkt, który nie podlega doskonaleniu. Częściej jest to sztuka trafnego kojarzenia, codziennie doskonalona, dzięki obserwacji i doświadczeniu" - Napoleon
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Zdjęcia: 112
Dołączenie: 30 Sie 2006, 20:41
Miejscowość: Szczecinek

Postprzez Vega » 20 Paź 2008, 22:15

tez sie zastanawialam nad Eschivą :)
ale ogólnie nie jestem w stanie się zdecydowac - jakoś mi pasuje Maria Komneńska :) chociaz to wyłącznie strzały na oślep...
Aut bibat, aut abeat!
Cyceron
Awatar użytkownika
Vega
Kompani

Dołączenie: 16 Mar 2005, 18:59
Miejscowość: z gwiazdozbioru Lutni

Postprzez Haris » 21 Paź 2008, 19:52

No, ... ciekawie kombinujecie. Rajmund z Trypolisu był jednym z filarów stronnictwa ugody z saracenami. Miał też osobiste kontakty z Saladynem i był posądzany przez wrogów o współpracę z niewiernymi. Pokazane to było nawet w "Królestwie Niebieskim". Faktycznie dużo wskazywałoby na jego żonę. Trochę przekopałem literatury, ale nic nie potwierdza by właśnie jego żona dokonywała "sabotażu". Szukajcie dalej.
Podpowiedź: szukajcie w księstwie Antiochii, pani o której mowa brała pieniądze i dary od Saladyna za informację.
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Postprzez Trawis » 21 Paź 2008, 20:15

Trudne pytanie ;) strzelę jeszcze raz, ale teraz w ogóle nie jestem pewien, bo to była królowa Jerozolimy, Sybilla Jerozolimska, żona Gwidona de Lusignan, może ona knuła jakiś spisek z Saladynem, bo z księstwa Antiochii, trudno znaleźć jakąś kobietę, ewentualnie wspomnianą przez Vegę. Jeżeli to nie ona, to zostają jeszcze dwie możliwości :) ( zauważone przeze mnie ) , to córki Sybilli, któraś z dwóch : Alicja lub Maria, jeżeli to żadna z nich to już sam nie wiem :P , będę szukał dalej...
,,Geniusz, to czasem tylko instynkt, który nie podlega doskonaleniu. Częściej jest to sztuka trafnego kojarzenia, codziennie doskonalona, dzięki obserwacji i doświadczeniu" - Napoleon
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Zdjęcia: 112
Dołączenie: 30 Sie 2006, 20:41
Miejscowość: Szczecinek

Postprzez Vega » 21 Paź 2008, 20:57

Agnieszka de Chatillon,córka Renalda de Chatillon i Konstancji z Antiochii??... Bo sama Konstancja umarła zbyt szybko by pasowac...

edytka: Agnieszka tez umarła za wcześnie :D

to zostaje chyba tylko Stefania de Milly, od 1175 żona Renalda de Chatillon, księcia Antiochii?...

Lechu podaj potem proszę źródło pytania, w sprawdzonych przeze mnie pozycjach nie ma ani słowa o saladynowej Macie-Hari... :>
Aut bibat, aut abeat!
Cyceron
Awatar użytkownika
Vega
Kompani

Postprzez Haris » 21 Paź 2008, 21:03

To by były jaja gdyby żona Renalda, największego wroga Saladyna, zdradzała go właśnie z nim. To by była intryga godna powieści :-)
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Postprzez Vega » 21 Paź 2008, 21:06

się staramy, nie? :D
Aut bibat, aut abeat!
Cyceron
Awatar użytkownika
Vega
Kompani

Postprzez maras » 21 Paź 2008, 21:41

A ja mam takie pytanie! Czy w jakikolwiek sposób owa dama miała spory udział w zdobyciu Keraku przez Saladyna?

Tak sobie wykalkulowałem: podczas oblężenia Keraku trwa wesele Onufrego z Toronu z Izabelą. Saladyn uderza na Kerak, weselnicy mają to generalnie gdzieś i biesiadują. Matka Onufrego daje się najeśc Saladynowi z weselnych garów za co ten karze omijac atakowanie miejsca gdzie ucztuja weselnicy.Ta matka Onufrego to Stefania.
Zastanawiam sie czy Saladyn faktycznie był taki fair czy był to jakis układ
Nieeeeeee wiem juz, wymyslam różne opcje :)
maras

Postprzez Haris » 21 Paź 2008, 21:52

Brak mi na ten temat informacji. Owa dama działała w księstwie Antiochii, po drugiej stronie królestwa. Dzięki niej wojska Saladyna opanowywały twierdze i miasta w tamtej części królestwa.
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

PoprzedniaNastępna

Powróć do Dawne Dzieje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości