Pytania

Historie sławne tudzież inne, mniej znane lecz wszelako poważane. Wejdź i zobacz co działo się w czasach dawnych. A może i Ty podzielisz się swą wiedzą?

Re: Pytania

Postprzez Vega » 21 Paź 2008, 22:03

Filipa z Antiochii :D
Aut bibat, aut abeat!
Cyceron
Awatar użytkownika
Vega
Kompani

Dołączenie: 16 Mar 2005, 18:59
Miejscowość: z gwiazdozbioru Lutni

Postprzez Trawis » 21 Paź 2008, 22:07

A ja stawiam na : Bourgogne de Lusignan, a jeśli nie to na Béatrice de Béziers. The end :)
,,Geniusz, to czasem tylko instynkt, który nie podlega doskonaleniu. Częściej jest to sztuka trafnego kojarzenia, codziennie doskonalona, dzięki obserwacji i doświadczeniu" - Napoleon
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Zdjęcia: 112
Dołączenie: 30 Sie 2006, 20:41
Miejscowość: Szczecinek

Postprzez Haris » 21 Paź 2008, 22:17

Jutro odpowiedź ... :-)
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Artykuły: 6
Zdjęcia: 1
Dołączenie: 30 Paź 2004, 18:55
Miejscowość: skądinąd

Postprzez Trawis » 21 Paź 2008, 22:19

Ej nie ma takich! Ja się tak nie bawię, ja nocy nie prześpię, Harisie Drogi ! :P (mów szybciutko, rach ciach i po sprawie, chyba nie pozwolisz Trawiskowi i Vegusi i Maraskowi nie przespać nocy........ ;) )
,,Geniusz, to czasem tylko instynkt, który nie podlega doskonaleniu. Częściej jest to sztuka trafnego kojarzenia, codziennie doskonalona, dzięki obserwacji i doświadczeniu" - Napoleon
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Postprzez maras » 21 Paź 2008, 22:24

Czekaj, byla jeszcze Teodora Komnena zona Boemunda III . Miala tez corke Irene ale z kochankiem :D
maras

Dołączenie: 27 Lis 2004, 23:05
Miejscowość: Koszalin

Postprzez Haris » 22 Paź 2008, 08:31

Maras, prawie trafiłeś. Chodzi o kolejną żonę tegoż Boemunda, przez którą został zresztą posądzony o bigamię i przez którą rozpoczął regularną wojnę z Kościołem. Pani ta miała bardzo złą reputację :-)
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Postprzez Vega » 22 Paź 2008, 14:14

hmmm. no to juz wiemy ze Sybilla, "żona" Beomunda od bodajże 1180, przyczyna ekskomuniki władcy. tylko skąd jej opcja "szpiegowska", bo serio, nigdzie nie ma o niej specjalnych wspominek pod tym kątem? :)
Aut bibat, aut abeat!
Cyceron
Awatar użytkownika
Vega
Kompani

Postprzez maras » 22 Paź 2008, 15:19

Faktycznie, też przetrzepałem wszystko i nie znalazłem, a z chęcią bym się wtajemniczył w szczegóły :)
maras

Postprzez Trawis » 22 Paź 2008, 16:02

Harisie, mam wory pod oczami :P czekamy na szczegółową odpowiedź ;)
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Postprzez Haris » 22 Paź 2008, 18:57

Już spieszę z odpowiedzią.
Tak Kasiu to owa Sybilla. Źródła historyczne to m.in. kronikarze Imad-ad-Din oraz Ibn al-Asir. Podają oni wprost, że szpiegowała na rzecz Saladyna, a ten przesyłał jej bogate podarki. Pani ta nie cieszyła się zresztą zbyt dobrą reputacją nawet w chwili gdy wychodziła za mąż za Boemunda.
a wszystko można znaleźć np. Régine Pernoud, Kobieta w czasach wypraw krzyżowych, s. 137
Jestem pod wrażeniem Waszej walki...
Kasiu zadajesz pytanie.
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Postprzez Vega » 23 Paź 2008, 14:42

będzie łatwe :)

Pochodziła z jednego ze znamienitych pomorskich rodów szlacheckich. Zawiedziona przez ukochanego rzuciła klątwę, iż w ciągu 50 lat jego ród przestanie istnieć. Ponieważ wyglądało na to że klątwa zaczęła się spełniać (rodzina niedoszłego męża bohaterki odnotowała serię niewyjaśnionych zgonów), uwięziono ją, oskarżono o czary i skazano na śmierć. Została ścięta, a zwłoki spalono na stosie. Obecnie podobno straszy...

Pytanie złożone brzmi - o kim mowa i co KKR moze mieć z nią wspólnego?... ;)
Aut bibat, aut abeat!
Cyceron
Awatar użytkownika
Vega
Kompani

Postprzez maras » 23 Paź 2008, 16:15

Anariona? :jupi:

Oj, musiałeś się wygadać, że to ja :P
maras

Postprzez Calen » 23 Paź 2008, 16:19

Sydonia von Borcke- szlachcianka ur.ok 1540r na zamku we wsi Strzemiele , była okropnie piękna i uważała się za najpiękniejsz na Pomorzu (patrzcie jaka zarozumiała no :D ) Przebywając wśród rodziny książęcej poznała przystojengo księcia Ernesta Ludwika , który obiecał jej , że się pobiorą . Jednak na to nie wyraziła zgody rodzina Ernesta Ludwika , rozgryczona i wściekła Sydonia opuściła ród ksiażęcy mówiąc "Jeszcze pół wieku nie przeminie, a wyginie książęcy ród Gryfitów i księstwo zachodniopomorskie przestanie istnieć" żuciła klątwę na ród Gryfitów , którzy po niedługim czasie zaczęli umierac młodo lub bezdzietnie , narażając ród na wymarcie . Sydonie oskarżono o czary , jednak na poczatku nie chciała sie przyznać , dopiero po wielu torturach i ze zmęczoną psychiką przyznała się do czarów . Jednak nie mozna było ją spalić na stosie ponieważ była szlachcianką , więc najpierw zetnięto jej głowę , potem spalono ją na stocie w 1560 roku w Szczecinie .
Czy o to chodziło Vega ? :D
"-Oszalałeś ?! Mogłeś mnie zabić!
-Juz mi tak nie dziękuj !"
"- Przykro mi, musimy amputować oko.
-Oko?
-Przed chwilą myślałaś, że umierasz. Ślepota to dobre wieści."
"Siedzi w niej Bóg. To gorsze od raka"
Awatar użytkownika
Calen

Dołączenie: 10 Sty 2008, 14:29
Miejscowość: Sławno

Postprzez Vega » 23 Paź 2008, 16:20

MARAS świnko!! ;)
Calen a druga część pytania? ;)
Aut bibat, aut abeat!
Cyceron
Awatar użytkownika
Vega
Kompani

Postprzez Calen » 23 Paź 2008, 16:24

Nasuwa mi się na myśl tylko Grupa Odtwórstwa Historycznego von Borcke:D ... chociaz pewnie nie o to chodzi , a straszyć to ja nie wiem gdzie straszy , na pewno nie w mojej piewnicy (tam straszę ja :D)
"-Oszalałeś ?! Mogłeś mnie zabić!
-Juz mi tak nie dziękuj !"
"- Przykro mi, musimy amputować oko.
-Oko?
-Przed chwilą myślałaś, że umierasz. Ślepota to dobre wieści."
"Siedzi w niej Bóg. To gorsze od raka"
Awatar użytkownika
Calen

Dołączenie: 10 Sty 2008, 14:29
Miejscowość: Sławno

PoprzedniaNastępna

Powróć do Dawne Dzieje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości