Pytania

Historie sławne tudzież inne, mniej znane lecz wszelako poważane. Wejdź i zobacz co działo się w czasach dawnych. A może i Ty podzielisz się swą wiedzą?

Re: Pytania

Postprzez Calen » 05 Cze 2009, 16:41

Gandalf zapodaj pytanie
"-Oszalałeś ?! Mogłeś mnie zabić!
-Juz mi tak nie dziękuj !"
"- Przykro mi, musimy amputować oko.
-Oko?
-Przed chwilą myślałaś, że umierasz. Ślepota to dobre wieści."
"Siedzi w niej Bóg. To gorsze od raka"
Awatar użytkownika
Calen

Dołączenie: 10 Sty 2008, 14:29
Miejscowość: Sławno

Postprzez Gandalf » 05 Cze 2009, 20:21

Hmmm... Co mam w kieszeni?
To tak nawiązując do WP. :)

A tak serio to pytanie-opowieść będzie nawiązywać do naszych terenów. Takie pytania są bardziej ciekawe:

W grudniu 1388 roku książę z jednego z niemieckich księstw podążał w kierunku Prus do swych rodaków Krzyżaków gdy został napadnięty przez kilku rycerzy pomorskich na drodze między Koszalinem a Sławnem i uwięziony w jednym z zamków na naszych terenach. Krzyżacy rządali uwolnienia niemieckiego księcia, jednak spotkało się to z odmową rycerzy pomorskich. Zakonni więc się wkurzyli i wyruszyli zbrojnie. W lutym zamek został zdobyty przez krzyżaków, a książę teoretycznie uwolniony. Teoretycznie, gdyż nie zgodził się aby Krzyżacy zabrali go ze sobą. Ci niepocieszeni powrócili do Malborka, gdzie Wielki Mistrz nakazał księcia siłą w kajdanach sprowadzić. I tak też się stało, a książę wylądował w Tczewie. Tam zrobił wielki raban, że tak się nie godzi siłą zabierać i Krzyżacy odwieźli go z powrotem do grodu gdzie był wcześniej więziony. Tam dalej oczekiwał uwolnienia, które nastąpiło dopiero w sierpniu 1389 roku. Wtedy też w końcu dotarł książę do celu swej podróży - Malborka. Dziwne to były czasy...

A teraz pytania:
1. Jak zwał się książę niemiecki i skąd pochodził?
2. Jak nazywali się rycerze pomorscy, którzy napadli na księcia - choćby dwóch wymienić tych ważniejszych?
3. Gdzie był więziony książę?
4. Dlaczego książę nie zgodził się na swoje uwolnienie przez Krzyżaków i powrócił w niewolę?
5. Kto był w tym czasie Wielkim Mistrzem Zakonu?
6. W jaki sposób ostatecznie został uwolniony książę niemiecki?

Słucham Waszmości, jak dobrze znacie tereny na których mieszkacie? :)
The Madness is out there!
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo

Artykuły: 2
Zdjęcia: 196
Dołączenie: 14 Paź 2004, 18:37
Miejscowość: A kto pyta?

Postprzez Calen » 05 Cze 2009, 21:02

1.Wilhelm z Geldrii
2.Eckharda von dem Wolde i Maćko Borko
3.w zamku w Złocieńcu
4.Bo dał słowo rycerskie von Woldowi ?
5.Konrad III Zöllner von Rotenstein
6. To już nie pamiętam
-Oko?
Awatar użytkownika
Calen

Postprzez Gandalf » 05 Cze 2009, 21:11

Nono, jaka szybkość. Powiedz tylko jakie to słowo dał Wilhelm Eckhardowi, a już o 6 pytanie nie będę męczył. :)
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo

Postprzez Calen » 05 Cze 2009, 21:35

Łeeee...... uczyłam się na turniej wiedzy o Sławnie , ale tego nie pamiętam z książki :D .... Ja z pamięci lecę .
Maćko Borko w końcu w sierpniu uwolnił Wilhelma ...
-Oko?
Awatar użytkownika
Calen

Postprzez Gandalf » 06 Cze 2009, 20:28

To jak będzie? Tylko Calen zna sławną historię Wilhelma z Geldrii? Toć to historia naszego regionu. :)
Rzeknijcie jakież to słowo rycerskie dał Wilhelm. A może ktoś wie jak został uwolniony zacny książę? Sprawa jest w sumie stricte powiązana. :-)
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo

Postprzez Calen » 06 Cze 2009, 21:07

Mojego też ;P
Eee... Wilhelm dał słowo von Woldowi że to Wolde go uwolni i wcześniej nie wyjdzie ? :D
Ale to Maćko Borko go uwolnił ;/
-Oko?
Awatar użytkownika
Calen

Postprzez Gandalf » 06 Cze 2009, 21:38

Brawo Calen.
Eckhard wymógł na Wilhelmie przysięgę, że ten będzie tak długo przebywał u niego w niewoli, dopóki on sam nie uwolni go od danego słowa. A Eckhard wiedząc, że Krzyżacy idą do Falkenburga (Złocieńca) dał nogę i uciekł na terytorium Polski.
A jak do uwolnienia doszło? W drodze rokowań i negocjacji. Krzyżacy swoim wypadem zbrojnym złamali trwający pokój i nie chcąc aby Rzesza się o tym dowiedziała, gdyż zapewne potępiła by ten akt, Wielki Mistrz wystawił oświadczenie, że nie będzie się mścił na uczestnikach napadu i nie pociągnie nikogo do odpowiedzialności. To spowodowało, że książę słupski oraz król polski wymogli na Eckhardzie zwolnienie Wilhelma z danego słowa. W sierpniu doszło do uwolnienia księcia Wilhelma, a Krzyżacy uwolnili jeńców, których pojmali przy okazji ataku na Złocieniec i posiadłości rycerzy biorących udział w napadzie na Wilhelma. W tym również uwolniono Maćka Borka, który od pół roku przetrzymywany był w Człuchowie, więc nie mógł on uwolnić Wilhelma. :)
A Wilhelm udał się do Prus, gdzie uroczyście podziękował zakonowi za starania i wysiłki w sprawie jego uwolnienia. Ehhh... To były czasy. :-)
Dodam, że od tego czasu rycerze z Zachodu bali się przejeżdżać przez tereny księstwa słupskiego, a była to praktycznie jedyna droga z Zachodu ku Prusom.

Zapodawaj pytanie.
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo

Postprzez Calen » 06 Cze 2009, 22:07

ha ! :D
Oto pytanie :
Wyprawa wojenna(1335) Karola Luksemburskiego przeciwko Bolkowi Ziębickiemu była prowadzona przez 2 zdrajców którzy wywiedli oddziały czeskie prosto na wojsko księcia ziębickiego. Proszę o podanie jak owi zdrajcy się nazywali
-Oko?
Awatar użytkownika
Calen

Postprzez Trawis » 25 Cze 2009, 21:34

Dwa tygodnie minęły, odpowiedzi nie ma, wychodzi na to, że znów wygrałaś :twisted: , podaj jak możesz, jestem baaaaaaaaaaaardzo ciekaw jaka ona jest. Wsio przetrząsnąłem i ani widu ani słychu o tych zdrajcach :P
,,Geniusz, to czasem tylko instynkt, który nie podlega doskonaleniu. Częściej jest to sztuka trafnego kojarzenia, codziennie doskonalona, dzięki obserwacji i doświadczeniu" - Napoleon
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Zdjęcia: 112
Dołączenie: 30 Sie 2006, 20:41
Miejscowość: Szczecinek

Postprzez Calen » 05 Lip 2009, 13:21

Ha , jak to mówi moja nauczycielka chemii : ze mną się nie walczy , ze mną się przegrywa ;P
Odpowiedź : Ci panowie to Arnoldus de Rachnow i Michalico de Borow
Podoba mi się ta zabawa , kto zadaje kolejne pytanie ?
-Oko?
Awatar użytkownika
Calen

Postprzez Trawis » 06 Lip 2009, 21:53

To może za Twoim pozwoleniem, ja bym z chęcią się skusił, choć dalej Ty powinnaś zadawać pytanie, ale znając Ciebie znowu coś takiego dasz do nieodgadnięcia i nie do znalezienia :P A w końcu czas przełamać tą farsę ;) Więc za pozwoleniem moje pytanie brzmi następująco : Jak wszyscy wiemy zamek krzyżacki w Malborku, niejednych znamienitych gości, w swoich murach gościł, byli to książęta, królowie, cesarzowie, carowie etc. Jednak mi chodzi o jednego wybranego, w końcu tylko on jedyny, jako przyszły król Anglii odwiedził jego mury, tylko ten znamienity raczył zaszczycić swą obecnością tę warownię... Panował Anglią na przełomie XIV i XV wieku, był Panem wielu ziem etc. Nie powiem jakich, bo ułatwię sprawę. O kogo chodzi? Strzelajcie, jest w czym wybierać... ;)
,,Geniusz, to czasem tylko instynkt, który nie podlega doskonaleniu. Częściej jest to sztuka trafnego kojarzenia, codziennie doskonalona, dzięki obserwacji i doświadczeniu" - Napoleon
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Postprzez Calen » 06 Lip 2009, 22:02

Henryk IV Bolingbroke ?
-Oko?
Awatar użytkownika
Calen

Postprzez Trawis » 06 Lip 2009, 22:04

No nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee SKUBANA :x :P :D Ale nie powiesz ze pięęęęękne pytanie, hm? :D
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Postprzez Calen » 06 Lip 2009, 22:12

Prostackie ;P
Ale ja lubię zadawać pytania :D
Co groziło w Polsce średniowiecznej za kradzież pszczół ?
-Oko?
Awatar użytkownika
Calen

PoprzedniaNastępna

Powróć do Dawne Dzieje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości