No to Radku, co ty na to.
Jeżeli zapisze wyrażenie
2x4:4x2 w postaci 2X4/4X2 (co jest matematycznie poprawne) otrzymam 1
Działania należy wykonywać w ściśle określonej kolejności.Nie pisałem, bo odpowiedzi nie zgadłem, tylko znalazłem na necie. Chciałem dać szanse komuś innemu. Ale proszę - odpowiedź brzmi "litera D".Gandalf napisał(a):Widzę, że zagadkę co niektórzy poodgadywali, ale odpowiedzi nikt nie pokazał. Może ktoś by łaskawie powiedział.
Tak jak Gandalf pisze - bez nawiasów kolejność działań daje wynik 4. Dopiero użycie nawiasów w formie (2x4)/(4x2) zmienia kolejność działań i daje wynik 1.Haris napisał(a):No to Radku, co ty na to.
Jeżeli zapisze wyrarzenie
2x4:4x2 w postaci 2X4/4X2 (co jest matematycznie poprawne) otrzymam 1
Prawidłowo. No to pierwsza rozwiązana, kto rozwiąże następne? Szczególnie interesują mnie Wasze odpowiedzi na 4-tą zagadkę.Gandalf napisał(a):1. Pierwszy to dziadek, który synowi dał 150. Syn ten czyli ojciec dał swojemu synowi 100. Czyli ojciec ma 50 i jego syn ma 100. Razem mamy 150.

Haris napisał(a):wg przestawiania Gandalfa = 1
Równanie Twoje wygląda tak:

Gandalfie, właśnie że zasada mówi o tej konieczności. Jakby nie mówiła, to nie byłoby od niej wyjątków w postaci przestawności mnożenia i dodawania. Ale je można zastosować tylko wtedy gdy nie ma innych operacji w "bloku działań", który chcemy przestawiać. Mimo że zapisy które podałeś są prawidłowe i dają ten sam wynik, to ogólna reguła mówi o tym, że nie można przestawiać czynników mnożenia, jeśli w bloku jest dzielenie. Jakby można było to można by było zapisać też tak - :1x1x4x4, a to już nie jest prawidłowe. A to że jak się wie co się robi to można kolejność zignorować to skwituję tylko tak, że "pamiętając o znaku" ty tak naprawdę niejawnie operujesz na ułamkach w postaci w jakiej je tu pisałeś, a wtedy jedyną operacją jest mnożenie, które można przestawiać dowolnie.Gandalf napisał(a):Również przedstawiając miejscami, co jest dopuszczelne i nie ma konieczności wykonywania działań po kolei jak twierdzi Radek, również będzie to prawdziwe. [...] Trzeba tylko uważać jaki znak arytmetyczny mamy przed liczbą i go zachować.
Bo to nie było do Ciebie adresowane, ani do Faziego ani nikogo innego kto już to ode mnie słyszał.Gandalf napisał(a):Co do 2=5 to już jakiś czas temu rozwiązałem ten problem toteż poczekam aż Haris go wyjaśni. Ewentualnie ktoś inny.
A słyszeć mogło już parę osób - jak już pisałem to moja ulubiona zagadka.
Powiem tak, że licząc już tyle zadań ile się naliczyłem to dla mnie przestawianie działań jest na porządku dziennym. Pod warunkiem oczywiście odpowiednich przekształceń. Bo takiej formy jak przedstawia Haris to się praktycznie nie spotyka.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości