ELFY TO NAJWSPANIALSZA RASA WE WSZYSTKICH SWIATACH RPG

Piszta o czym chceta, jednak miej baczenie czy nie trafniejszy byłby inny dział.

Postprzez Allemea » 21 Paź 2004, 18:23

A wracajac do tematu elfow...
Szczerze mowiac to juz sie pogubilam, gdzie jest o czym mowa bo sie tematy mieszaja.
A sie chcialam zapytac co sie tak czepiata tych elfow? Tak zostaly stworzeone. Nie ich wina ze maja doskonaly wzrok (w calkowitych ciemnosciach to nawet koty nie widza :? ) i strzelaja dokladnie w ten punkt, ktory namierza. Nie ich wina ze dlugowieczne. Czy mozna je winic za to ze posiadaja madrosc, jesli tak dlugo zyja? Wiec krotkowiecznych traktuja, troche tak, jak rodzice swe dzieci, z poblazaniem.
Nie czepiajta sie elfikow, bo sa ok.
W koncu elf jest elfem a nie krasnoludem :P
ImageIn The Land Of Mordor Where The Shadows Lie
Image
Uroboros. Coś się kończy, coś zaczyna...
Awatar użytkownika
Allemea
Przyjaciele

Dołączenie: 15 Paź 2004, 20:52
Miejscowość: Ithilien

Postprzez Goblin » 21 Paź 2004, 18:27

Zresztą wizji elfów jest mnóstwo... Z tą dojrzałością to też nie tak, bo jak widzę w AD&D, że odpowiednikiem osiemnastoletniego człowieka jest studwudziestoletni elf, to wybaczcie, ale pusty śmiech mnie ogarnia (chyba, że elfy nie są tak inteligentne, jak się powszechnie uważa).
<God knows I don't want to be an angel>
Awatar użytkownika
Goblin
Kompani

Dołączenie: 18 Paź 2004, 15:49
Miejscowość: Znikąd

Postprzez Loopa » 21 Paź 2004, 18:34

Jeżeli chodzi o te palce to się zgadza.
Tak samo zwrot: pick a quarel - oznacza dosłownie podnieść bełt
ale znaczenie potoczne oznacza - wszczać bójkę.
A jeżeli chodzi o łuki i ich moc - to ciągle na discovery leci seria programów o łucznictwie. Tam przeprowadzano próby przebicia zwykłej blachy - o parametrach zbliżonych do stali średniowiecznej, niestety anglik, który o wielu lat wytwarza łuki i sam uczy łucznictwa był żdziwiony tym, że on i jego uczeń nawet nie przebili blachy. Strzalali około z 15m. Bardzo możliwe, że istaniały jakieś doskonałe łuki, które w odpowiednich rękach były w stanie przebić zbroje, ale generalnie łuk nie był skuteczny na zbroje płytową.

Mówiłeś o treningu łuczników angielskich. Mam dla ciebie zagadkę: w jaki sposób archeolodzy identyfikowali szczątki łuczników angielskich???
Awatar użytkownika
Loopa

Dołączenie: 20 Paź 2004, 13:46
Miejscowość: Czwarte Królestwo

Postprzez Goblin » 21 Paź 2004, 18:38

To nie jest żadna zagadka, bo ja co jakiś czas też co nieco oglądam, a chodzi o charakterystyczną deformację szkieletu ze względu na pracę mięśni i kości podczas strzelania (ale myślę, że wobec tego pogląd o szkoleniu od dziecka nie jest bezpodstawny). Weźmy też pod uwagę, że 15 metrów a 150 to jest różnica, dodajmy stromy lot strzały, konieczny na takie odległości, więc speed to one musiały mieć niezły. Poza tym strzelano, jak mi się wydaje, na dystans salwą, a nie do pojedynczych ludków, więc istnieje prawdopodobieństwo, że ktoś mógł nawet dostać w wizurę hełmu prosto w oko.
Ostatnio edytowany przez Goblin, 22 Paź 2004, 14:57, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Goblin
Kompani

Postprzez Loopa » 21 Paź 2004, 18:44

Sorki za odejście od tematu. Wracając do elfów wiecie dlaczego one mnie tak denerwują. Ponieważ ten kto tworzył elfy zawsze zostawiał pewne "ale". Coś w nich zawsze jest nie tak, ale to jest ukryte, lekko przysłonięte kotarą, a ludzie którzy patrzą na nich poerwszys raz mówią: ale bonzo nim będę grał, będę mądry zwinny i nikt mi nic nie zrobi, będę miał 300 lat i wiedział wszystko i wogóle bos będę bo inni to leszcze.
A takei podejścia nie lubię porównajcie elfy i ludzi - co wybierzecie?? A w świecie nic nie ma za darmo - grając elfem otrzymujesz pewne obowiązki, których człowiek nie ma, ograniczenia, brzemie, myślisz w inny sposób, bardziej zawiły, szukasz mądrości we wszsytkim i broni życia, bo sam wiesz ile ono jest warte. Przez lata widziałeś odchądzących przyjaciół jak się starzeli i umierali, jak rozpadały się królestwa i potęgi. to zostawia jakąś skazę na psychice. Ja każdy jak gra elfem to gra tak samo jakby grał człowiekiem, tego trzasnę to ukradnę tam podsłucham. Rozumiecie mnie. Ja spodziewam się wielkości po elfie a nie ćwoka z dobrymi stastami.
Awatar użytkownika
Loopa

Postprzez Allemea » 21 Paź 2004, 19:17

No ja akurat mowie bardziej o tolkienowskich elfam, bo je znam najlepie. Przypuszczam ze w grach jest troche inaczej. Ale sie z Toba zgodze, ze na psychike to im musialo siadac. Coc patrzac na ludzi starszych, takich co dozywaja 100 (wiem ze to unikaty), nie widac po nich zeby jacys nienormali byli ;/ Oczywiscie to inna skala, ale niektorzy rowniez pamietaja wojny, przez cale zycie zdazyli pokrzebac wych mezow, zony, dzieci.. a jednak zyja dalej... Hmmm moze trzeba jednak wzoasc pod uwage sprawnosc fizyczna. No coz wtedy zeczywiscie sprawa wyglada inaczej.
ImageIn The Land Of Mordor Where The Shadows Lie
Image
Uroboros. Coś się kończy, coś zaczyna...
Awatar użytkownika
Allemea
Przyjaciele

Dołączenie: 15 Paź 2004, 20:52
Miejscowość: Ithilien

Postprzez Loopa » 21 Paź 2004, 19:31

Jeżeli jesteś elfem to mnożysz doświadczenia człowieka razy 10. Pomyśl ilu ludzi wariuje, popełnia samobójstwo, lub stacza się pod ciężarem swoich przeżyć. A elfy - nic - a dlaczego - jednak coś musi się z nimi dziać, bo inaczej wyszło by, że są nieczułe i niedlone do uczuć, a przecież tak nie jest. Gdzieś ta złość, łzy i cierpienie muszą ujść.

Dlatego uważam, że elfy nie są takie pikuś cacuś. W nich ukryta jest ciemna strona, którą kryją, którą zwalczają. Dlatego nie są pewne, nie są wiarygodne, oczywiście dla mnie.
Awatar użytkownika
Loopa

Postprzez Zwiastun » 21 Paź 2004, 19:32

Gdy elfów czterdziestu na polu stanęło,
uczucie straszliwe ich ogarnęło,
czuli, że zbliża się do nich istota,
a zbroja istoty zrobiona ze złota.

Choć tak dzielni byli, choć w siebie wierzyli,
nadzieje stracili gdy go zobaczyli,
wpadł szarżą w łuczników, kolejno ich kosząc,
po każdym trafieniu ich zwłoki podnosząc.

Choć często trafiali, choć tak się starali,
kolejno na ziemie zarżnięci padali,
wyprute ich flaki na łące zielonej
krzyczące ich zwłoki w furii szalonej.

Ostatni ten dzielny, co lata trenował,
toporem swym bestie tą staranował,
lecz szarży tej z gracją ta uniknęła,
i cięciem szatana łeb oderżnęła...

Hmm... <no command>
Spoglądam w szklane oko waszego przerażającego Jahwe, szarpię go
za brodę; wznoszę szeroki topór i rozpoławiam jego wyżartą przez
robaki czaszkę! - Biblia szatana, piekielna Diatryba (Ogień)
Awatar użytkownika
Zwiastun

Dołączenie: 17 Paź 2004, 15:24
Miejscowość: Z nienacka

Postprzez Loopa » 21 Paź 2004, 19:49

Dziękuje za docenienie DEMONÓW - to dla mnie zaszczyt.
Ja i tak wolę tę ciemną stronę, mroczną, chaotyczną, nieprzewidywalną, piękną w swej potędze. Ciemność nie tylko niszczy. Aby coś zbudować najpierw muszisz usunąć stare fundamenty. Dlatego uważam, że bez tej mrocznej strony świata wszystko by popadło w odmętach czasu.
Awatar użytkownika
Loopa

Postprzez Zwiastun » 21 Paź 2004, 19:58

A gdzie tu ktoś coś o jakiś demonach pisze? Nie zauważyłem :>
Awatar użytkownika
Zwiastun

Postprzez Goblin » 21 Paź 2004, 19:58

Loopa napisał(a):Pomyśl ilu ludzi wariuje, popełnia samobójstwo, lub stacza się pod ciężarem swoich przeżyć. A elfy - nic...

Nie zgadzam się. Zdaje się że Amroth popełnił samobójstwo - jestże poetycki opis skoku w odmęty czymś innym, niż opisem samobójstwa? Tylko że po prostu nie pisano o elfach wariatach. Z drugiej strony, krasnoludy też są niewiarygodne - pokaż im garść złota, a utopią cię w łyżce wody (pamiętacie, jak Thorin potraktował Bilba, jeśli mowa o Tolkienie?)

Loopa, nie daj się zrobić - Zwiastun pisał o sobie.
Awatar użytkownika
Goblin
Kompani

hehe

Postprzez Zwiastun » 21 Paź 2004, 20:11

Goblin ubawiła mnie twa wypowiedź ale to troche nie tak, wszyscy tu tak o tych elfach nawijają, chciałem troche ochłodzić atmosfere, a ten demon...? Hmm, tak jakoś, nazwijmy go rzeźnikiem, a ja od jakiegoś czasu sie pod rzeźnikami nie podpisuje więc Loopa jeśli chcesz, to możesz być ty :P
Awatar użytkownika
Zwiastun

Postprzez Loopa » 21 Paź 2004, 20:30

wiele osób czyta ale niewiele rozumie - chyba taki powinien byc podpis - hehe

Jeżeli chodzi o krasnale to wiem, że nie są idealne - ale o tym wszędzie się pisze. Każdy wie, że krasnoludy są chciwe i mają specyficzne podejście do pięknych rzeczy.

Ale właśnie o to mi chodzi - o elfach i ich słabych stronach się nie pisze - gloryfikuje się je
Awatar użytkownika
Loopa

Postprzez Goblin » 21 Paź 2004, 20:36

Bo elfy i orkowie są odbiciem ludzi - elfy są tym, czym ludzie chcieliby być (piękni, szlachetni, długowieczni...) a orkowie są kondensacją ludzkich wad, i, żeby było śmieszniej, orkowie to elfy po manipulacjach Morgotha. Zresztą, to typowe dla ludzi - poprawiają sobie samopoczucie, wierząc, że są istoty jeszcze gorsze od nich...
Awatar użytkownika
Goblin
Kompani

Postprzez Loopa » 21 Paź 2004, 20:48

Ej jaki był temat tego czegoś?
Czy jest jeszcze o czy pisać?
Może ktoś ma jakiś nowy wątek?
Ja już chyba wyczerpałem swoje możliwości.

O !!! mam - SEX i ELFY - dlaczego one wymierają - HEHEHEHE
Awatar użytkownika
Loopa

PoprzedniaNastępna

Powróć do Karczma

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości