Pytania

Historie sławne tudzież inne, mniej znane lecz wszelako poważane. Wejdź i zobacz co działo się w czasach dawnych. A może i Ty podzielisz się swą wiedzą?

Postprzez Buster » 26 Lip 2007, 12:37

Image

Powiedzcie kim jest ten Pan i podajcie jeden z tytułów jakie miał.
JESTEM ULTRASEM!!

Gandalf napisał(a):A jak jest Buster to nie może nie być jaj bo to się wyklucza.
Awatar użytkownika
Buster

Artykuły: 2
Dołączenie: 16 Paź 2004, 12:49
Miejscowość: Z odchłani czasu, zza siedmiu mórz, z odległej galaktyki itp...

Postprzez Gandalf » 26 Lip 2007, 15:30

Filip III Dobry
Tytuły:
Książę Burgundii, Brabancji, Limburga, Lothier i Luksemburga, margrabia Namur, hrabia Artois, Flandrii, Hainaut, Holandii i Zelandii, hrabia palatyn Burgundii. Starczy? ;-)

A skoro jesteśmy przy obrazkowych pytaniach to jak się zwie poniższy herb i kto się nim posługiwał.

Image
The Madness is out there!
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo

Zdjęcia: 196
Dołączenie: 14 Paź 2004, 18:37
Miejscowość: A kto pyta?

Postprzez Trawis » 26 Lip 2007, 15:56

Jest to oczywiście herb szlachecki Sulima, najsłynniejszym przedstawicielem rodu posługującego się tym herbem był Zawisza Czarny z Garbowa.
Moje pytanie brzmi :
Proszę wymienić trzy nazwy miast na Cyprze, na których znajdowały się najważniejsze krzyżackie warowne miasta wraz z zamkami
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Zdjęcia: 112
Dołączenie: 30 Sie 2006, 20:41
Miejscowość: Szczecinek

Postprzez Buster » 26 Lip 2007, 16:31

Pafos, Famaguste, St. Hilarion

Ale to nie są warownie krzyżackie. Krzyżacy budowali zamki w Europie i walczyli głównie z Prusami :) Pewnie chodziło ci o warownie krzyżowców :)
JESTEM ULTRASEM!!

Gandalf napisał(a):A jak jest Buster to nie może nie być jaj bo to się wyklucza.
Awatar użytkownika
Buster

Postprzez Dwarfik » 26 Lip 2007, 18:31

Gandalf napisał(a):
Dwarfik, zadałeś pytanie, na które sam kiedyś odpowiedziałeś, a Haris odpowiedział, na pytanie które kiedyś sam zadał. :) Przejrzyjcie sobie temat od początku. :)

Cholera, faktycznie. Usprawiedliwia mnie godzina, o której został napisany post ;P
"Nie jestem k**** demonem." - Pomurnik :D
Awatar użytkownika
Dwarfik
Kompani

Artykuły: 1
Dołączenie: 05 Lut 2005, 14:53
Miejscowość: Koszalin

Postprzez Trawis » 26 Lip 2007, 19:30

Nikozja, Famagusta, Limassol
To są główne warowne miasta z zamkami na Cyprze, założonym jak wspomniałeś przez krzyżowców (templariuszy, joanitów i krzyżaków - akurat ci ostatni mieli większy udział w budowaniu tych fortyfikacji, dlatego w pytaniu napisałem krzyżaków, a nie krzyżowców owszem pozostali krzyżowcy tez mieli w tym swój udział, ale nie w takim stopniu jak krzyżacy, ponieważ oni byli bardziej zajęci kampaniami królów Jerozolimy) Twoja odpowiedź też jest poprawna, miasta które wymieniłeś również są prawidłowe, zadawaj pytanie :tak:

Ps. Miałem na myśli, oczywiście fortyfikacje obronne na Cyprze ;)
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Zdjęcia: 112
Dołączenie: 30 Sie 2006, 20:41
Miejscowość: Szczecinek

Postprzez Buster » 26 Lip 2007, 21:22

Dalej mi sie coś nie widzi żeby Krzyżacy budowali te fortyfikacje ale ja tam sie na krzyżówkach nie znam.

Podczas pewnej choroby pewni panowie chodzili w pewnych dziwnych maskach w których coś było.

Pytanie:
Jaka to była choroba? Jacy to byli ludzie? Po co były owe maski? Co miały w środku? Jakie były na jej temat wierzenia?

Honoruje tylko pełne odpowiedzi :)
JESTEM ULTRASEM!!

Awatar użytkownika
Buster

Postprzez Gandalf » 26 Lip 2007, 21:54

Czarna Śmierć zwana również Dżumą.
W maskach chodzili lekarze.
Po co? Tłumiły one fetor rozkładających się zwłok.
W środku miały olejki wonne.
Wierzono iż jest to kara boska za grzechy.

Anything else? :)
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo

Postprzez Buster » 26 Lip 2007, 21:56

Chodziło mi o wierzenia na temat przebiegu choroby. Ostatnie popraw :)
JESTEM ULTRASEM!!

Awatar użytkownika
Buster

Postprzez Gandalf » 26 Lip 2007, 22:37

Możesz sprecyzować dokładniej bo nie wiem czy mam pisać o ogniu, mrozie, jadowitej parze, kamieniach szlachetnych, astronomii, Żydach, biczowaniu, przekleństwach, paleniu tytoniu, nie myciu się, rozkopywaniu grobów. Wierzeń dotyczący "przebiegu" choroby było od groma i wszystkie wyżej wymienione jej dotyczą.
A najlepiej zapodam dwa ciekawe artykuły na ten temat:
http://www.polityka.pl/polityka/index.j ... &page=text
http://historycy.pl/Strony/Artykuly/200 ... Dzuma.html
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo

Postprzez Buster » 26 Lip 2007, 22:42

Jak ci podpowiem to tak jakbym odpowiedział ale zaryzykuje. Chodzi o sposób przenoszenia sie choroby :)
JESTEM ULTRASEM!!

Awatar użytkownika
Buster

Postprzez Gandalf » 26 Lip 2007, 23:50

Wierzono, że zła koniunkcja planet lub przelot komety może skazić powietrze, które wypełniają wówczas złe i jadowite trucizny, odpowiedzialne za szerzenie się zarazy. Przed owym skażonym powietrzem należy się bezwzględnie chronić, najlepiej uciekając, dokąd oczy poniosą. Ale niebezpieczne jest też wszelkie „otwarcie” ciała,które pozwala, aby powietrze przeniknęło pod skórę: nadmiar humorów, ćwiczenia fizyczne i pocenie się rozszerzające pory. Właśnie w czasach zarazy upowszechnił się zwyczaj żegnania ust przy ziewaniu i życzenia zdrowia przy kichaniu – oba zapewne miały w jakiś sposób chronić przed zetknięciem ze złym powietrzem. Skażenie mógł przenosić wiatr, przy czym osobliwie zjadliwy był wiatr wiejący z południa. Należało też unikać kąpieli oraz zmysłowych przyjemności, które w średniowieczu powszechnie łączono, gdyż łaźnie były przybytkami nie tyle czystości, ile rozkoszy. Stąd też od czasów czarnej śmierci liczba łaźni regularnie maleje, a ich los przypieczętuje kolejna z wielkich chorób, które naznaczyły nieodwracalnie historię Europy – syfilis.
I mały cytacik z końca XVII w.:"powietrze to jest jadowita para, która od zapowietrzonego na powietrzu się rozwiewa. A tak, gdy zdrowy człowiek na tę jadowitą parę trafi albo też z którym zapowietrzonym gadając dech z ust zapowietrzonego na siebie zdrowego pójdzie, i tak się uchwyci szat, i po tym przeciśnie się per peros w ciało, które tak zapala i zaraża, iż krew zarażona przecisnąwszy się do serca zamoży człowieka".

Wybierz sobie, o które wierzenie Ci chodzi. :)
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo

Postprzez Buster » 27 Lip 2007, 08:49

Powszechnie wtedy wierzono że można sie zarazić dżuma przez skórę i dlatego noszono ubrania ochronne na całym ciele.
Zadawaj Gandalfie :)
JESTEM ULTRASEM!!

Awatar użytkownika
Buster

Postprzez Gandalf » 27 Lip 2007, 09:26

Takie dość proste pytanie zadam:
Ilu braci zakonnych stanęło po stronie Krzyżackiej w Bitwie pod Grunwaldem? Chodzi mi o samych braci, a nie o liczebność całej armii.
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo

Postprzez Buster » 27 Lip 2007, 09:36

200?
JESTEM ULTRASEM!!

Awatar użytkownika
Buster

PoprzedniaNastępna

Powróć do Dawne Dzieje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości