"Koniak pochodzi z regionu Cognac, który rozciąga się w zachodniej Francji od rzeki Charente, aż po Bordeaux ... . Początki produkcji koniaku datuje się na wiek XVI. W tymże wieku winnice produkowały tak duże ilości wina, że miały problemy z ich zbytem. Tym bardziej, że niezbyt wysoka jakość wina nie pozwalała na długi transport trunku. Wtedy to wymyślono, że można je destylować. Dało to nadspodziewanie dobry efekt i szybko doceniono walory wzmocnionego alkoholu. Od 1830 roku koniak zaczęto butelkować. Początkowo transportowany był w beczkach, stąd w większości przypadków konsument nie znał ani wytwórcy, ani nazwy trunku. Aby zmienić ten stan rzeczy, zaczęto naklejać na butelki etykiety z nazwą producenta. W tym czasie rozpoczęła działalność większość najbardziej znanych obecnie producentów koniaku takich, jak: Bisquit założony w 1819 roku w miejscowości Jarnac przez Aleksandra Bisquita, Hennessy założony w 1765 roku przez irlandzkiego kapitana, Richarda Hennessy, Martell - pierwotnie własność Anglika z wyspy Jersey, Otard założona z kolei przez szkockiego arystokratę, Remy, czy Camus, który w 1863 roku wraz z kilkoma producentami wina stworzył olbrzymie przedsiębiorstwo. "
cytat z:
http://www.nawidelcu.pl/Articles/exeSingle/?id=218
A wydarzenie historyczne, to chyba chodzi o odkrycie Ameryki, bo to transport wina na okrętach wymagał właśnie destylacji.