Pytania

Historie sławne tudzież inne, mniej znane lecz wszelako poważane. Wejdź i zobacz co działo się w czasach dawnych. A może i Ty podzielisz się swą wiedzą?

Postprzez Haris » 04 Wrz 2007, 11:25

Byłem przekonany, że brakteaty pierwsze wypuścił jakiś poznaniak :P np. Mieszko Stary, ale okazało się, że już jego ojciec - Bolesław Krzywousty. Na monecie był wizerunek naszego pierwszego świętego św. Wojciecha.
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Artykuły: 6
Zdjęcia: 1
Dołączenie: 30 Paź 2004, 18:55
Miejscowość: skądinąd

Postprzez Dwarfik » 04 Wrz 2007, 14:59

Bardzo dobrze. Zadawaj pytanie Seneszalu ;)
"Nie jestem k**** demonem." - Pomurnik :D
Awatar użytkownika
Dwarfik
Kompani

Artykuły: 1
Dołączenie: 05 Lut 2005, 14:53
Miejscowość: Koszalin

Postprzez Haris » 04 Wrz 2007, 22:47

Monsieur, Mademoiselle et Madame

Jak po francusku brzmi wyraz "zabójca" i skąd to się wzięło?
Jest kilka określeń ale myślę, że traficie bezbłędnie.
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Postprzez Radek » 05 Wrz 2007, 09:08

Domyślam się że chodzi o l'assassin, a wzięło się to określenie od nazwy nizaryckiego zakonu ASASYNÓW. (nizaryzm to skrajnie fanatyczny odłam ismailizmu, który z kolei jest odłamem islamu, tak jak szyizm i sunnizm). Asasyni słynęli z tego, że podstawowym narzędziem ich polityki były skrytobójcze morderstwa. Stworzyli fanatyczne oddziały wojowników gotowych nawet do popełnienia samobójstwa na rozkaz dowódcy. Podobno przed misją a także w trakcie obrzędów używali haszyszu, stąd prawdopodobnie pochodzi ich nazwa.

Asasyni działali głównie w okresie krucjat na terenie dzisiejszej Syrii i Libanu. Walczyli ze wszystkimi wokoło (nizaryci uważali inne odłamy islamu za herezje), jednak przez spory okres czasu sprzymierzeni byli z templariuszami - któryś wielki mistrz templariuszy był nawet ich gościem w górskiej twierdzy Alamut - siedzibie przywódcy asasynów, Hasana ibn Sabbaha, zwanego Starcem z Gór.
Radek
Kompani

Artykuły: 8
Dołączenie: 22 Paź 2004, 12:37
Miejscowość: Wierzchomino

Postprzez Haris » 05 Wrz 2007, 21:40

Łi ! łi! łi!
proszę teraz Ty!
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Postprzez Radek » 06 Wrz 2007, 15:18

Moje pytanie brzmi: kto, kiedy i gdzie wynalazł po raz pierwszy ruchome (tzn. wymienne) czcionki drukarskie?
Radek
Kompani

Postprzez Buster » 06 Wrz 2007, 16:50

W 1041 chiński kowal Pi Sheng wynalazł czcionkę ruchomą dla pojedynczych znaków. Wykonywał ją z wypalanej gliny. Wydarzenie to opisał w 1086 r.
JESTEM ULTRASEM!!

Gandalf napisał(a):A jak jest Buster to nie może nie być jaj bo to się wyklucza.
Awatar użytkownika
Buster

Artykuły: 2
Dołączenie: 16 Paź 2004, 12:49
Miejscowość: Z odchłani czasu, zza siedmiu mórz, z odległej galaktyki itp...

Postprzez Radek » 07 Wrz 2007, 08:18

Dokładnie, zrobił to 400 lat wcześniej niż sławny Gutenberg i inni pretendenci do miana wynalazców ruchomej czcionki. Twoja kolej.
Radek
Kompani

Postprzez Buster » 12 Wrz 2007, 13:37

O sie zagapiłem :/

Gdzie po raz pierwszy użyto w Polsce broni palnej i jakimi słowami zostało to udokumentowane.
JESTEM ULTRASEM!!

Gandalf napisał(a):A jak jest Buster to nie może nie być jaj bo to się wyklucza.
Awatar użytkownika
Buster

Postprzez Radek » 12 Wrz 2007, 17:08

Pierwsze udokumentowane użycie broni palnej w Polsce nastąpiło w Pyzdrach (wówczas jednym z większych miast Wielkopolski), w 1383 roku, a udokumentowane zostało to w Kronice Jana z Czarnkowa słowami:
Jan z Czarnkowa napisał(a):Zdarzyło się, przedtem nim miasto zostało oddane ziemianom, że pewien puszkarz Bartosza wyrzucił z powietrznej piszczeli (de aero pixide) kamień do bramy miejskiej, który przebiwszy dwa jej zamknięcia, uderzył w przyglądającego się temu, a stojącego na ulicy miasta po drugiej stronie bramy, plebana z Biechowa, Mikołaja, z tak wielką siłą, iż od tego uderzenia padł on i natychmiast wyzionął ducha.
Radek
Kompani

Postprzez Buster » 12 Wrz 2007, 17:13

Dokładnie to :) Oddaje z powrotem w twoje ręce :)
JESTEM ULTRASEM!!

Awatar użytkownika
Buster

Postprzez Radek » 14 Wrz 2007, 09:22

To pytanie było tak jakby do mnie skierowane. ;)

Moje pytanie brzmi:

Jaki kraj najbardziej przyczynił się do rozwoju europejskiej artylerii w XV wieku i dlaczego źle na tym wyszedł? :>
Radek
Kompani

Postprzez Haris » 14 Wrz 2007, 10:45

Z tego co pamiętam do rozwoju artylerii przyczyniła się przede wszystkim Turcja. Kolejni sułtani inwestowali bardzo w rozwój technologii związanej z tą bronią. Choć największymi ludwisarzami byli Genueńczycy i Wenecjanie pokupowani przez wyznawców Proroka. No ale to raczej wiek XVI. Wiem, że chodzi Ci o kraj europejski, ale w tym okresie Turcja była już w Europie
Jeżeli mówisz o wieku XV no to musi Ci chodzić o husytów i Czechy. A dlaczego na tym źle wyszli? Po zakończeniu wojen husyckich kraj był mocno zrujnowany i praktycznie niezależność tego państwa przestała istnieć (Czechy stały się ziemiami dynastii Luksemburgów, czli dynastii ciążących w kierunku Niemiec).
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Postprzez Radek » 15 Wrz 2007, 09:56

Dałeś Leszku dwie odpowiedzi, w tym jedną prawidłową choć niekompletną, więc ją uzupełnię. ;) Nigdzie nie pisałem że chodzi o kraj europejski, chodziło mi o Turcję właśnie - Turcy inwestowali w artylerię od samych jej początków w XIII wieku do XVII wieku włącznie, nie tak jak piszesz tylko w XVI. To właśnie Turcy zapoczątkowali gigantomanię w artylerii (większość gigantycznych dział w Europie skonstruowana została przez inżynierów, którzy wcześniej odbyli służbę u sułtana). Turcy udowodnili też, że nawet najpotężniejsza forteca starego typu nie oprze się artylerii, oblegając i zdobywając Konstantynopol w 1453r. Oni też sponsorowali późniejsze wynalazki, które udowodniły przewagę artylerii długolufowej nad starszymi bombardami. A źle na tym wyszli, bo wydawali na te cele duże pieniądze, a nie mogli skorzystać z nowych wynalazków - większość inżynierów po odkryciu czegoś nowego uciekała do Europy i budowała artylerię nowego typu, która potem była używana między innymi przeciwko Turcji, która do XVI wieku włącznie używała głównie ciężkich bombard.

Twoja kolej.
Radek
Kompani

Postprzez Haris » 18 Wrz 2007, 13:22

Podczas oblężenia Malty w 1565 r, dowodzący obroną fortu św. Elma podczas ostatniego szturmu siedzieli na ...?
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

PoprzedniaNastępna

Powróć do Dawne Dzieje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości