Pytania

Historie sławne tudzież inne, mniej znane lecz wszelako poważane. Wejdź i zobacz co działo się w czasach dawnych. A może i Ty podzielisz się swą wiedzą?

Postprzez achi » 31 Paź 2007, 12:03

Ale wpadka :P , a więc może chors który był bogiem księżyca.

Król Danii Waldemar zaatakował ze swoim wojskiem na pewną krainę, w której doszło do jednej bitwy. Odkrycie tej bitwy jest świadectwem okrucieństwa dawnych bitew.
Moje pytanie to:

Jak nazywała się ta kraina i bitwa, ilu poległo w nej walczących i dlaczego nazwano ją "świadectwem okrucieństwa dawnych bitew. "
Awatar użytkownika
achi

Dołączenie: 13 Maj 2006, 08:07
Miejscowość: BIAŁOGARD

Postprzez Dwarfik » 31 Paź 2007, 14:37

Król Danii Waldemar zaatakował Gotlandię...bardziej powiedziałbym wyspę niż krainę :P
Bitwa pod Visby (27 lipca 1361)
Poległo ok 800 chłopów (obrońców) i zaledwie 100 z ok. 2,5 tys. zbrojnych Waldemara.
Nazwano "świadectwem okrucieństwa", ponieważ w 1905 roku wykopano masowe mogiły poległych obrońców. Okazało się, że zmasakrowano tam głównie starych chłopów i inwalidów. Szkielety poległych świadczą o licznych ranach ciętych, kutych, a zmiażdzone czaszki o użyciu broni obuchowej, co może świadczyć o okrucieństwie podczas tej bitwy.
Co ciekawe owe groby stanowią gratkę dla miłośników średniowiecza, ponieważ ze względu na upał (wszak to lipiec był ;) ) poległych pochowano w ich pancerzach! Stąd np. wiemy, że wówczas używano płatów.

Proszę podać trzech ateńskich demagogów, żyjących w V w. p.n.e.
"Nie jestem k**** demonem." - Pomurnik :D
Awatar użytkownika
Dwarfik
Kompani

Artykuły: 1
Dołączenie: 05 Lut 2005, 14:53
Miejscowość: Koszalin

Postprzez marekcz » 01 Lis 2007, 23:13

Dwarfik to tak historie to mialem dosy dawno ale z tego co pamietam
Pyrakles i Alkibiades na pewno byli demagogami atenskimi tylko nie pamietam kiedy zyli, moze jeszcze ten wygnany na Peloponez Fidiasz, i moze Salomon - jeden z siedmiu "mezow greckich", a jesli przyjac ze demagogami nazywano tak politykow jak i filozofow (tudziez wladcow Salomon) to podciagnol bym jeszcze Sokratesa i Sofoklesa
czy taka odpowiedz Cie zadowala???
przepraszam za brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
marekcz
Bractwo

Zdjęcia: 0
Dołączenie: 03 Paź 2007, 03:05
Miejscowość: z nad morza

Postprzez Dwarfik » 10 Lis 2007, 18:20

Niestety, zaliczyć mogę tylko Peryklesa i Alkibiadesa...jeżeli chodzi o Fidiasza to blisko, blisko, przynajmniej z brzmieniem imienia :D

[ Dodano: 10 Lis 2007 18:20 ]
W związku z tym, że w poniedziałek mijają 2 tygodnie od zadania przeze mnie pytania, a szczerze wątpię, żeby została na nie udzielona poprawna odpowiedź :D odpowiadam sobie sam i zadaje inne, znacznie łatwiejsze pytanie.

Trzej ateńscy demagodzy, żyjący w V wieku (chodziło mi głównie o okres wojny grecko-perskiej i peloponeskiej):
1. Temistokles
2. Nikiasz
3. Alkibiades
Pytanie być może było trochę za trudne, zważywszy na brak powiązania ze średniowieczem.
Myślę, że z tym nie będzie problemów ;) :

Jaki był związek Sygrydy Storrådy, żony króla Szwecji Eryka Zwycięskiego, a później króla duńskiego Swena Widłobrodego z Mieszkiem I i Bolesławem Chrobrym? Jak brzmiało jej słowiańskie imię?
Awatar użytkownika
Dwarfik
Kompani

Postprzez achi » 10 Lis 2007, 21:10

Jej imię słowiańskie to " Świętosława" a związek z Mieszkiem I i Bolesławem Chrobrym, polegał na tym że Mieszko był jej ojcem i była siostrą Bolesława.
Awatar użytkownika
achi

Postprzez Dwarfik » 10 Lis 2007, 22:59

Bardzo dobrze, twoja kolej.
Awatar użytkownika
Dwarfik
Kompani

Postprzez achi » 11 Lis 2007, 11:13

Moje pytanie to: "Jak nazywały się trzy jednostki elitarne w armii Cesarstwa Bizantyjskiego."

O to mała podpowiedz:

- Jedna z nich była rekrutowana spośród romanizowanej ludności ruskiej.

- Druga była to jednostka która pochodzi jeszcze z czasów starego cesarstwa rzymskiego, i posiadała wspaniałe pełne opancerzenie budzące strach na polach bitew.

-Trzecia to jednostka, która w uwczesnym świecie była uzbrojona w najstraszniejszą broń w arsenale cesarstwa.
Awatar użytkownika
achi

Postprzez Haris » 11 Lis 2007, 11:56

Podoba mi się pytanie.
Jako, że odcięty jestem od mojej biblioteczki spróbuję coś wydedukować. Pierwsza jednostka to oczywiście Waregowie - wikingowie, którzy poprzez Ruś doszli do Cesarstwa.
Druga jednostka to może być kawaleria Partów - jako pierwsi używali już w starożytności ciężkiej kawalerii, opancerzonej w zbroje łuskowe.
Trzecia jednostka jest mi nieznana, ale straszliwą bronią zapewne miał być ogień grecki (mieszanina siarki, ropy i bitumu). Broń była protoplastą napalmu i budziła przerażenie w całym świecie starożytnym i średniowiecznym.
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Artykuły: 6
Zdjęcia: 1
Dołączenie: 30 Paź 2004, 18:55
Miejscowość: skądinąd

Postprzez achi » 11 Lis 2007, 13:38

Zgadza się wszytskie jednostki są poprawnie wymienione . Harisie zadawaj pytanie :).
Awatar użytkownika
achi

Postprzez Haris » 11 Lis 2007, 15:02

Na czym polegał szyk kolumnowo - klinowy stosowany przez kawalerię rycerską?
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Postprzez Trawis » 11 Lis 2007, 19:01

Umożliwiał wydzielanie części sił z pozostawieniem reszty jako rezerwy, podobnie jak eszelon (szyk skośny) umożliwiał przejście do linii i na boki, choć było to trudniejsze i niebezpieczne. Szyk klinowy, kawalerzyści tworzyli ciasny klin i nacierali w sam środek linii wroga, przełamując ich szyk. Z dalszych odległości ten rodzaj szyku utrudniał przeciwnikowi zorientowanie się w sile formacji (szerokości) możliwego rozwinięcia.

Używanie tego szyku dawało znakomite rezultaty, zwłaszcza przeciwko piechocie - przykład szarża kirasjerów d'Hautpoula pod Iławą
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Zdjęcia: 112
Dołączenie: 30 Sie 2006, 20:41
Miejscowość: Szczecinek

Postprzez Haris » 11 Lis 2007, 23:45

Niezupełnie. Opisz jak taki szyk chorągwi wyglądał. Ilość rycerzy w rzędach, skład i umiejscowienie. Mówię o średniowieczu, okres okołogrunwaldzki.
Opisałeś klin a chodzi o szyk kolumnowo - klinowy. Chodzi o pewien szyk całej chorągwi, który narzucał sposób walki.
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Postprzez Trawis » 12 Lis 2007, 15:33

System klinowo-kolumnowy. Technika walki w takim szyku polegała na tym, że ustawiano się do bitwy w obrębie swojej chorągwi, ale traciła na znaczeniu formacja kopii, teraz wszyscy kopijnicy ustawiali się z przodu w kilku rzędach ułożonych w kształcie klina, a dopiero za nimi stali strzelcy . Kopijnicy osłaniali także boki chorągwi i znajdujących się wewnątrz formacji strzelców. Dzięki takiemu ustawieniu chorągiew ma znacznie większą siłę przebicia a dodatkowo strzelcy mogą razić przeciwnika strzałami nawet w galopie pokrywając przedpole przed kopijnikami chmurą strzał.

Z przodu płaski klin złożony tylko z ciężkiej jazdy (przedchorągiewni), za nimi w centrum chorągiew (za pomocą chorągwi zdaje się wydawano rozkazy wewnątrz szyku), a potem zaczynała się już zwykła kolumna z ciężką jazdą po bokach i lekką jazdą strzelecką w środku. Chorągiew taka nacierała w pełnym pędzie na przeciwnika, zasypując go przy okazji gradem strzał, po czym zasadniczo nie wdając się zbytnio w walkę wręcz zawracała na pozycje wyjściowe i odpoczywała bądź po przegrupowaniu i wymianie kopii ponawiała szarżę.

A jeśli chodzi o ilość rycerzy w tym szyku to nic nie znalazłem, ale ze swoich źródeł wiem, że chodziło tu o (najprawdopodobniej) 45 rycerzy lub 90, zależy to od strategii, taktyk, jeśli chciałoby się być bardziej zwrotnym i wykonywać manewry to stawiałbym na 45 rycerzy :D :D :D
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Postprzez Haris » 12 Lis 2007, 21:51

Pięknie.
Szczegółowy opis formacji z 1477 roku: w pierwszym szeregu stało 3 jeźdźców, w drugim 5, w trzecim 7, w czwartym 9, w piątym 11. W tym szeregu była również chorągiew i chorąży. Reszta chorągwi ustawiona była w szeregu po 11 rycerzy w 33 szeregach.
W skład chorągwi wchodziło ok. 400 koni. Liczniejsze chorągwie mające 500 i 700 koni miały stosunkowo większe kliny.
Zaletą podstawową była manewrowość, w odróżnieniu od klasycznego ustawienia "w płot" .
Trawis berek

Trawis! Halooo... o! Trawis! Tu wieża jak mnie słyszysz, odbiór ... zapodajesz pytanie.....
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Re: Pytania

Postprzez Trawis » 11 Lut 2008, 11:30

O mój Boże :? :? :? :? ale kanał... Tyle tej nauki, że zapomniałem o tym, bo niedługo testy do liceum piszę, a chciałbym dostać się do wymarzonego, zrozumcie... Ale już zadaję :
Jaki był symbol władzy wielkich książąt moskiewskich i carów rosyjskich w XV wieku???
Ostatnio edytowany przez Trawis, 13 Lut 2008, 17:48, edytowano w sumie 1 raz
,,Geniusz, to czasem tylko instynkt, który nie podlega doskonaleniu. Częściej jest to sztuka trafnego kojarzenia, codziennie doskonalona, dzięki obserwacji i doświadczeniu" - Napoleon
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

PoprzedniaNastępna

Powróć do Dawne Dzieje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości