Oczywiście Nam bardzo pasuje niedziela Gandalfie ...

Proponuję strzelać w sobotę 23.
gandimore napisał(a):Ja bym chętnie poprowadził, ale to wykracza poza moje uprawnienia![]()
Mam pytanie czy jeżeli nie odbędzie się turniej czy znajdzie się dla mnie wolny łuk abym mógł dalej szkolić swoje niecelne oko?
Abym mógł kiedyś stanąć na równi w szeregach z innymi i bronić imienia bractwa.
12.Każdy z uczestników podczas turnieju oddaje 60 strzałów w 12 seriach po 5 strzał.
13. Strzelanie odbywa się na 3 dystansach:
- dorośli i juniorzy - 20, 25 i 30 m. Na każdym dystansie strzelane są 4 serie po 5 strzał (łącznie do zdobycia 300 pkt)
- młodzicy - 10, 15 i 20 m. Na każdym dystansie strzelane są 4 serie po 5 strzał (łącznie do zdobycia 300 pkt)
14.Uczestnicy turnieju strzelają do pięciopolowej tarczy o średnicy 80 cm (punktacja 1,2,3,4,5 pkt - żółty 5, czerwony 4, niebieski 3, czarny 2, biały 1 pkt)- tarcze FITA.W wypadku trafienia w linie liczymy wartość wyżej punktowanego pola. Strzelanie powinno odbywać się na w miarę równym terenie a środek tarczy powinien być na wysokości ok 140 cm nad ziemią (nie jest to warunek bezwzględny ale uczestnicy powinni starać się umieścić tarczę na takiej wysokości).
Także prośba o zaznaczenia na koniec, kto z jakich strzał strzela.8. Za łuk tradycyjny uważany jest łuk prosty lub refleksyjny wykonany z dowolnych materiałów nawiązujący swym kształtem do znanych historycznych egzemplarzy, który nie musi być ich wierną kopią. Łuk tego typu wyróżnia brak profilowanego majdanu jak i wycięcia – tzw „okienka”. Dopuszcza się lekkie „wcięcie” w majdanie, nie może ono jednak być na tyle głębokie, by strzała znajdowała się w osi łuku ponadto głębokość „wcięcia” nie może przekraczać 1/4 całkowitej szerokości majdanu mierzonej na wysokości dolnej krawędzi „wcięcia”. Do łuków tej kategorii stosujemy strzały drewniane z lotkami z piór, nasadki dowolne. W wypadku użycia strzał karbonowych lub aluminiowych zawodnik klasyfikowany będzie w kategorii łuków tradycyjnych - myśliwskich
Powróć do Łucznictwo, artyleria
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości