Orthank napisał(a):sztychow sie juz nie stosuje ze wzgledu na bezpieczenstwo
Jak to sie nie stosuje? Kazdy miecz posiada sztych.

Gandzialf napisał(a):A Ty zapewne mowisz o pchnieciach. Zwaz roznice dobry czlowieku.

:P . a co do kolczugi to dzisiaj wysylam sobie do anglii 15 kilo wspanialych koleczek z drutu polstalowego i bede sobie zaplatal bo mi sie nudzi wieczorami
. no i mysle ze czas juz powiedziec papa bo jutro mi samolocik odlatuje i juz mnie niebedzie
. a wiec wszystkim mowie ogromne papapapa
. do zobaczenia pod koniec wakacji 
)

Gandalf napisał(a):A jak jest Buster to nie może nie być jaj bo to się wyklucza.
. acha i jedna bardzo wazna sprawa , czapeczka musi byc bo bez niej ci polowe wlosow z glowy powyrywa
Orthank napisał(a):kaptur kolczy ze tak powiem standardowy to bedzie od 80 do 100zl

.

Orthank napisał(a): osobiscie nigdy nie widzialem kolczugi zrobionej z dwoch warstw ale nie polecam porywac sie na cos takiego , to by musialy byc kolka o srednicy drutu 1.6 mm i wewnetrznej przynajmniej 11-12 mm co wygladalo by smiesznie ...
. Oczywiscie praktycznie to nie mialoby sensu, ale fakt faktem, jest to mozliwe, i wyglada to bardzo ciekawie i bynajmniej nie smiesznie. Z takiej wlasnie dwuwarstwowej siatki zrobilem sobie kolcza rekawice. Z daleka wyglada normalnie, jak jednowarstwowa kolczuga z kolek 1,6/8mm, tylko ze sprawia wrazenie bardziej "szczelnej".
) to wtedy jej udzial w tlumieniu uderzen bylby zauwazalny. Faktem jest tez to, iz kolczuga, jakoze jest zrobiona z metalu, nie ma wlasciwosci tlumiacych, ale na pewno, poprzez jej grubosc przenosi sile uderzenia na wieksza powierzchnie przeszywki, ktora to wlasni tlumi uderzenie. Im wiec grubsza kolczuga, tym lepsze tlumienie

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości