Dobra, ożywię temat.
Która rocznica spalenia Jakuba de Molay mineła wczoraj 18 marca ?
Jest to oczywiście tylko legenda nie została potwierdzona. Z datą mam problem bo nigdzie nie mogę znaleźć przypuszczanej daty, ale że ślub Henryka z Anną miał miejsce w roku 1533, to stawiałbym na 1532
. Pierwsza wersja tego utworu ukazała się na druku w 1580 roku.
Ps. Żadnych sugestii ? Nic ?
przypominam że po dwóch tygodniach podaję odpowiedź.
Gratuluję Johanowi i Harisowi obie odpowiedzi poprawne, z tymże Johan był pierwszy, ale nie podał nazwy pierwszego opactwa w Polsce, Haris pisał w międzyczasie i uzupełnił. Sam nie wiem co zrobić... bijcie się
. Po dłuższym namyśle zdecydowałem, żeby było sprawiedliwie panowie, kto pierwszy ten lepszy. 

okej w necie nie ma o tym zbyt wiele, więc podeprę się jedynym źródłem, uzupełniam: gzło, giezłko, koszula, osobliwie niewieścia, ciasnocha, płócienny kitel, prześcieradło, koszula śmiertelna, w Polsce zawsze z płótna białego, sukno, tkanina. No to teraz jest w czym wybierać
dozbiera się do stu procent? Ps. Jeszcze raz sorry za ściągawkę, ale to jedyne co można naprawdę znaleźć o czechle w całym necie, no może nie w całym, nie przeglądałem do końca... 
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości