Pytania

Historie sławne tudzież inne, mniej znane lecz wszelako poważane. Wejdź i zobacz co działo się w czasach dawnych. A może i Ty podzielisz się swą wiedzą?

Re: Pytania

Postprzez Haris » 19 Mar 2009, 15:00

Dobra, ożywię temat.
Która rocznica spalenia Jakuba de Molay mineła wczoraj 18 marca ?
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Artykuły: 6
Zdjęcia: 1
Dołączenie: 30 Paź 2004, 18:55
Miejscowość: skądinąd

Postprzez Dragon » 19 Mar 2009, 15:57

O ile się nie mylę, to chyba 695.
Wszystkie drogi prowadzą przed siebie
Awatar użytkownika
Dragon
Kompani

Dołączenie: 09 Kwi 2008, 16:33
Miejscowość: Koszalin

Postprzez Haris » 19 Mar 2009, 23:24

tak jest :-) Zapodawaj!
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Postprzez Dragon » 20 Mar 2009, 07:20

W którym roku powstał utwór Greensleeves, gdzie, kto go napisał i dla kogo?
Awatar użytkownika
Dragon
Kompani

Postprzez Trawis » 20 Mar 2009, 14:42

Utwór ten powstał w Anglii z inicjatywy króla Anglii Henryka VIII dla jego przyszłej żony i zarazem królowej Anny Boleyn. Twórcą tego utworu był sam król. Wolał mieć wszytsko na papierze jak w reklamie Sagi :D Jest to oczywiście tylko legenda nie została potwierdzona. Z datą mam problem bo nigdzie nie mogę znaleźć przypuszczanej daty, ale że ślub Henryka z Anną miał miejsce w roku 1533, to stawiałbym na 1532 :P. Pierwsza wersja tego utworu ukazała się na druku w 1580 roku.
,,Geniusz, to czasem tylko instynkt, który nie podlega doskonaleniu. Częściej jest to sztuka trafnego kojarzenia, codziennie doskonalona, dzięki obserwacji i doświadczeniu" - Napoleon
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Zdjęcia: 112
Dołączenie: 30 Sie 2006, 20:41
Miejscowość: Szczecinek

Postprzez Dragon » 20 Mar 2009, 15:33

Dobrze, teraz twoja kolejka
Awatar użytkownika
Dragon
Kompani

Postprzez Trawis » 29 Mar 2009, 21:45

Proszę podać nazwę zakonu kontemplacyjnego kościoła katolickiego, który jako pierwszy zagościł w średniowiecznej Polsce. Proszę podać nazwę oraz miejsce ulokowania jednego z pierwszych opactw. Można pokazać zdjęcie, to opactwo do dziś nie straciło swego blasku... ;) Ps. Żadnych sugestii ? Nic ? ;) przypominam że po dwóch tygodniach podaję odpowiedź.
,,Geniusz, to czasem tylko instynkt, który nie podlega doskonaleniu. Częściej jest to sztuka trafnego kojarzenia, codziennie doskonalona, dzięki obserwacji i doświadczeniu" - Napoleon
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Postprzez Johan » 30 Mar 2009, 08:53

Pierwszy zakon w Polsce to Benedyktyni, pierwsze zmianki były o nich już w IX w. - byli to benedyktyni Irlandzcy ,którzy mieli przygotować Polskę do przyjęcia chrześcijaństwa . Mnisi benedyktyńscy towarzyszyli pierwszym biskupom wkraczającym na nasze ziemie z nauką chrześcijańską, a pierwsyz zakon był chyba w Międzyrzeczu ( ale pewien nie jestem ) .
Awatar użytkownika
Johan

Dołączenie: 16 Mar 2009, 11:10

Postprzez Haris » 30 Mar 2009, 09:29

Po wczytaniu się w ryty zakonów, trochę pogubiłem się, który możemy nazwać kontemplacyjnym, a który nie. Nie wiem, czy aby zaliczyć do kontemplacyjnego musi być tzw. klauzula, czy tylko określona reguła nakazująca kontemplację mnichom. Za mało wiedzy.... Pasują mi i klaryski, norbertynki, ale stawiam na najstarszy zakon benedyktynów, gdyż i ten zaliczają do kontemplacyjnego. Sprowadzeni do polski za Kazimierza Odnowiciela w 1044r. A opactwo, no to oczywiście Tyniec (1077r.)

Ale jaja, kiedy wklejałem post wyprzedził mnie Johan. I jemu palma pierwszeństwa!
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Postprzez Trawis » 30 Mar 2009, 14:06

No wreszcie ;) Gratuluję Johanowi i Harisowi obie odpowiedzi poprawne, z tymże Johan był pierwszy, ale nie podał nazwy pierwszego opactwa w Polsce, Haris pisał w międzyczasie i uzupełnił. Sam nie wiem co zrobić... bijcie się :P . Po dłuższym namyśle zdecydowałem, żeby było sprawiedliwie panowie, kto pierwszy ten lepszy. :)
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Postprzez Johan » 30 Mar 2009, 14:29

Heh ! Wygrałem ! Prawie jak lotto ;)

Rozumiem,że ja teraz zadaję pytanie , a więc :

Co to jest Czecheł ?
Awatar użytkownika
Johan

Postprzez Trawis » 30 Mar 2009, 15:26

Czyżby płócienna koszula kobieca, zwana giezłem?
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Postprzez Johan » 30 Mar 2009, 15:49

W 33,9 % jest to prawidłowa odpowiedź.. czekamy dalej ;) :nie:
Awatar użytkownika
Johan

Postprzez Trawis » 30 Mar 2009, 15:54

Nawet z taką dokładnością ? :twisted: okej w necie nie ma o tym zbyt wiele, więc podeprę się jedynym źródłem, uzupełniam: gzło, giezłko, koszula, osobliwie niewieścia, ciasnocha, płócienny kitel, prześcieradło, koszula śmiertelna, w Polsce zawsze z płótna białego, sukno, tkanina. No to teraz jest w czym wybierać :D dozbiera się do stu procent? Ps. Jeszcze raz sorry za ściągawkę, ale to jedyne co można naprawdę znaleźć o czechle w całym necie, no może nie w całym, nie przeglądałem do końca... :twisted:
Awatar użytkownika
Trawis
Kompani

Postprzez Johan » 30 Mar 2009, 16:04

Ok - ja odpowiem ;)

Czecheł - czechlik, długa koszula z białego, lnianego płótna używana TYLKO w łaźniach i w domu przez kobiety i dzieci w dobie pierwszych jagielnów

K. Turska - Ubiór dworski w Polsce w dobie pierwszych Jagielonów
Awatar użytkownika
Johan

PoprzedniaNastępna

Powróć do Dawne Dzieje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość