Gry Bitewne

Piszta o czym chceta, jednak miej baczenie czy nie trafniejszy byłby inny dział.

Re: Gry Bitewne

Postprzez Gandalf » 16 Sty 2013, 10:10

Elf napisał(a):O mam wolne w piątek - tylko muszę z moim kierasem ds. spędzania wolnego czasu to ustalić.

O fajno. Daj znać wcześniej czy będziesz żebyśmy wiedzieli jak rozpiski przygotować.
Gdyby ktoś chciał zagrać to z mojej armii można spokojnie zmontować 2. Mam jednostek na 7000 punktów, a gramy na razie na mniejszą liczbę, ostatnio było to 1250. Na ile zagramy teraz to ustalimy jak będzie wiadomo kto gra.
W cztery osoby zawsze ciekawiej, a do tego można zagrać w aliansie.
Wstępnie:
Fazik - Skaven
Gandalf - Orki
Elf - High Elves
XXX - Orki
Kto zainteresowany? :D
The Madness is out there!
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo

Artykuły: 2
Zdjęcia: 196
Dołączenie: 14 Paź 2004, 18:37
Miejscowość: A kto pyta?

Postprzez FAZIK » 16 Sty 2013, 12:30

Ja mogę jeszcze wysupłać częściowo proxowanych: Lizadrmen'ów, Chaos Warriors'ów, Undead'ów, High Elf'y, Dark Elf'y i Beastmen'ów.
Tak naprawdę to na 1250 punktów + odrobinie proxów mamy wszystkie armie ...
Life's a game with save and load features disabled.
Awatar użytkownika
FAZIK
Bractwo

Zdjęcia: 29
Dołączenie: 17 Paź 2004, 15:01
Miejscowość: Koszalin

Postprzez Gandalf » 16 Sty 2013, 12:57

No to ja wiem, że tego jest więcej, ale póki co zasady najlepiej znamy armii którymi gramy. Chodzi o sprawne poprowadzenie rozgrywki niż ślęczenie nad zasadami poszczególnych armii których praktycznie nie znamy. Sam wiesz jak to było kiedy zaczynaliśmy. :D
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo

Postprzez Elf » 16 Sty 2013, 14:05

Będę - przywiezę wszystko co mam. W razie czego nawet grać nie muszę - posklejam sobie Phoenixów i chariota w towarzystwie.
Elen síla lúmenn' omentielvo
Awatar użytkownika
Elf
Bractwo

Dołączenie: 16 Paź 2004, 12:18

Postprzez Cziken » 16 Sty 2013, 14:06

Ja w piątek to przypłezne, Gandalfie moge twoimi orkami zagrać ??
Projekt Volk!
Awatar użytkownika
Cziken
Bractwo

Dołączenie: 18 Sty 2010, 18:10

Postprzez FAZIK » 16 Sty 2013, 14:29

Gandalf napisał(a):No to ja wiem, że tego jest więcej, ale póki co zasady najlepiej znamy armii którymi gramy. Chodzi o sprawne poprowadzenie rozgrywki niż ślęczenie nad zasadami poszczególnych armii których praktycznie nie znamy. Sam wiesz jak to było kiedy zaczynaliśmy. :D

:P właśnie pomyślałem i miałem to dopisać.
Czyli jeśli nie wiecie jak grać to możecie wybrać Orki, High Elf'y albo Skaven'y, jak wiecie jak to dowolna armię (no i Nas nauczycie ;) ). Aha ale napiszcie wcześniej że ktoś jest zainteresowany grą bo nie będziemy zabierać wszystkiego "bo może ktoś przyjdzie". To nie Mordheim gdzie max to 20 figurek, tu się gra 130+.

Dominiku możesz przyjść, z graniem się zobaczy bo my ledwo co ogarniamy WFB a patrząc jak grałeś w Mordheima gdzie było może 10% z zasad Battla to by była dla wszystkich przeprawa przez mękę ...
Chyba że Ja zagram z Elfem, a Ty z Gandalfem na 2x po 1250. I to Gandalf będzie większość grał a Ty możesz coś tam podłapać :>.
Chociaż nie ukrywam że wolałbym grać 1vs1 bo będzie dużo szybciej.
Awatar użytkownika
FAZIK
Bractwo

Postprzez Gandalf » 17 Sty 2013, 09:52

Po rozmowie z Elfem.
Ja gram z Fazim, a Elf spróbuje coś z Dominikiem potrenować. Mam przygotowane rozpiski na dwie orkowe armie.
Gramy na 1250.
Cały czas zapraszamy resztę. Jak ktoś chce wpaść to nie krępować się.
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo

Postprzez FAZIK » 19 Sty 2013, 17:09

Bardzo fajnie się grało :D. Już Nam całkiem sprawnie idzie, chociaż jeszcze dużo brakuje. No i nieraz oczywiste zasady zdają się być ukryte :P.

trzeba przyspieszyć fazę przygotowania i rozstawienia terenu oraz samej armii na podstawkach pod regimenty. No i magia zabiera dużo czasu. Trzeba się będzie naumieć czarów na pamięć :>.

Co do random movement bo z tym mieliśmy debatę to ten temat jest fajny (sądząc po początku, jest w nim wszystko o czym rozmawialiśmy, ale jeszcze nie czytałem rozstrzygnięcia :P ):
http://s6.zetaboards.com/The_UnderEmpir ... 8824389/1/

Pierwszy lepszy temat o blokowaniu stając 1" od przeciwnika:
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic.php?f=3&t=88534
http://warhammer-empire.com/theforum/in ... ic=39263.0
Tych jest pełno w sieci ...

"The abomination will soon hit the enemy battleline and... wait what is that bugger doing now?"
"Sir, it's harmlessly moving past the enemy. Some guy on a horse seems to be riding next to it."
"I wonder if he's a wizard."
ROtFL
Awatar użytkownika
FAZIK
Bractwo

Postprzez Elf » 20 Sty 2013, 11:50

Fazi coś wspominałeś, że czytałeś FAQ o Elfach, broni dwuręcznej i Always Strike First. Wg podręcznika nie powinny mieć przerzutów na trafienie. W FAQ było inaczej?
Awatar użytkownika
Elf
Bractwo

Postprzez FAZIK » 20 Sty 2013, 13:53

Tu są wszystkie update'y do Army Book'ów i do samego Rulebook'a:
https://www.games-workshop.com/gws/cont ... eMode=true

High Elf FAQ v1.5 napisał(a):Q: The Speed of Asuryan special rule states that “all High Elves have the special rule Always Strike First, regardless of the weapon they are wielding.” How does this interact with a great weapons Always Strike Last? (p43)
A: The army book will take precedence in this situation. For example, a Sword Master would strike first with his great weapon. If his Initiative value is equal to or higher than his opponent’s, he will also benefit from a re-roll to hit.

Czyli tak, masz zawsze ASF tak jak i przerzuty na trafienie (zależnie od I), niezależnie od broni, której używasz. Oczywiście magia oraz skill'e przeciwnika mogą pozbawić Cię tej zdolności.
Awatar użytkownika
FAZIK
Bractwo

Postprzez Elf » 20 Sty 2013, 17:59

A to w bitwie z Dominikiem nie stosowałem tego na White Lionach...

BTW w takim razie Swordmaster to kosiarka - 2 ataki z siłą 5 i przerzutami na trafienie - jeszcze zamienić im liderkę w siłę...
Awatar użytkownika
Elf
Bractwo

Postprzez FAZIK » 20 Sty 2013, 20:08

Przecież mówiłem ... Ja tam się nieraz mylę, ale tego akurat byłem pewny :).

SM to bestie, dlatego schodzą jak ciepłe bułeczki. W każdej rozpisce jest jakiś klocek (albo dwa :P) 20-30 sztuk. Jak w 30 to ja bym ich najpierw hordował żeby wyciągnąć mega dużo ataków (w zwykły klocek wchodzi 28 ataków z rerolką na trafienie o S5) a jak trzeba (jasne ...) to szybka reforma do 5/szereg i kosisz dalej (15 ataków).
Oni niszczą wszystko czego nie zniszczą Sea Guard'zi/Spearman'i ze swoją niską siłą 3.
Awatar użytkownika
FAZIK
Bractwo

Postprzez Gandalf » 20 Sty 2013, 22:20

FAZIK napisał(a):Bardzo fajnie się grało :D. Już Nam całkiem sprawnie idzie, chociaż jeszcze dużo brakuje. No i nieraz oczywiste zasady zdają się być ukryte :P.

trzeba przyspieszyć fazę przygotowania i rozstawienia terenu oraz samej armii na podstawkach pod regimenty. No i magia zabiera dużo czasu. Trzeba się będzie naumieć czarów na pamięć :>.

Zgadza się. Jest OK, ale rozstawienie to masakra. Na następną grę biorę jedno przygotowane pudełko, a nie 10.

FAZIK napisał(a):Co do random movement bo z tym mieliśmy debatę to ten temat jest fajny (sądząc po początku, jest w nim wszystko o czym rozmawialiśmy, ale jeszcze nie czytałem rozstrzygnięcia :P ):
http://s6.zetaboards.com/The_UnderEmpir ... 8824389/1/

Generalnie żadnego rozstrzygnięcia nie ma, dwa obozy próbują przekonać się nawzajem.
Ja tylko krótko jak to widzę.
Jak dla mnie szarża wchodzi. Z racji tego, że skirmishers nie mogą zadeklarować reakcji na szarżę w przypadku random movement to do konktaktu z wrogiem dojdzie, a wtedy, jak dla mnie, zastosowanie ma tu zasada ze str 22 podręcznika opisana jako niezwykłe sytuacje. W efekcie wchodząca jednostka z random movement styka się z pierwszym modelem skirmishów, a Ci, jeśli niemożliwe byłoby zacieśnienie szeregów do środkowego modelu (z powodu przerwania kontaktu z wrogiem) dołączają stawiają się do modelu będącego w bezpośrednim kontakcie z wrogiem. Tak bym to widział.
Jest jeszcze jeden argument, który do mnie przemawia za tym rozwiązaniem. Jeśli skirmish mógłby zwinąć swoje jednostki, to po ruchu jednostki z random movement stanęłaby oba w takiej odległości, że po obowiązkowym rozwinięciu skirmisha weszłyby one w kontakt. Jednostka z RM nie może spalić szarży, bo jej nie ma. Mam nadzieję, że wyjaśnią to w kolejny FAQ. Póki co proponuję takie rozwiązanie na potrzeby naszych gier.

Pierwszy lepszy temat o blokowaniu stając 1" od przeciwnika:
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic.php?f=3&t=88534
http://warhammer-empire.com/theforum/in ... ic=39263.0
Tych jest pełno w sieci ...

Podoba mi się post jednego z graczy:
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 8#p1078268
I tak bym do tego podchodził.[/quote]
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo

Postprzez FAZIK » 20 Sty 2013, 22:40

Oczywiście szarżowanie w inne części oddziału niż ten najbardziej widoczny jest już chyba oczywiste? Czyli nieważne że "celujesz" w bok i tak wejdziesz w przód jeśli go widzisz bardziej. Zgodnie z normalnymi zasadami szarży, opisanymi zresztą w akapicie random movement. Bo ja mam dużo lepsze jednostki, które mogą nadużywać takie wchodzenie w inne części dzięki RM i sądzę że jest to mocno nie fer ;).

Co do skirmisher'ów to ja dalej obstawiam (tak jak i większość w tym temacie) że to jest szarża i że się zwijają i dopiero mierzymy (normalne zasady szarży opisane w random movement 74 oraz zasady skirmish'u 77). Dlaczego mamy zwijać jednostkę do innego modelu przecząc wyraźnym zasadom jednostek w skirmish'u? Na szczęście to tak rzadki przypadek że wątpię żeby kiedykolwiek miał miejsce.
No bo gdyby nie była to szarża to oznaczało by że jednostki z RM nie wykonywały by testów na difficult terrain "szarżując" a wykonywały by go goniąc, overran'ując czy uciekając. Niby to samo, ruch ten sam, jednostka ta sama, teren tak samo trudny a wystarczy dopisać że "counts as charging" i już coś przestaje być szarżą pomimo że ma działać zgodnie ze wszystkimi zasadami szarży. Jak dla mnie idiotyzm totalny.
Awatar użytkownika
FAZIK
Bractwo

Postprzez Gandalf » 20 Sty 2013, 23:08

Z szarżowaniem pola widzenia jak najbardziej się zgadzam.

Dlaczego mamy zwijać jednostkę do innego modelu przecząc wyraźnym zasadom jednostek w skirmish'u? Na szczęście to tak rzadki przypadek że wątpię żeby kiedykolwiek miał miejsce.

To ja mógłbym zadać to samo pytanie w kwestii przykładu z podręcznika dotyczącego "niezwykłych sytuacji" o którym wspomniałem. Dlaczego jednostka która jest szarżowana wykonuje ruch, kiedy zrobić tego zgodnie z zasadami nie może, bo to nie jej szarża. Też jest wbrew zasadom, a mimo to w niektórych przypadkach jest to dopuszczalne, a wręcz wskazane.

Co do RM i Skirmish'ów to jest to mocno niedopracowane, ale w razie W musimy mieć jakieś rozwiązanie dopóki FAQ tego nie wyjaśni. Ale racja jest, że będzie to przypadek, który może się nie zdarzyć. Także możemy sobie odpuścić próbę odpowiedzenia na to pytanie i najwyżej rzucimy kostką, co będzie całkowicie zgodne z zasadami. :D
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo

PoprzedniaNastępna

Powróć do Karczma

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości