Pytania

Historie sławne tudzież inne, mniej znane lecz wszelako poważane. Wejdź i zobacz co działo się w czasach dawnych. A może i Ty podzielisz się swą wiedzą?

Postprzez Anariona » 18 Wrz 2007, 15:30

Siedzieli na krzesłach! Ciężko ranni Juan de Guaras i kapitan Miranda, nie mogąc utrzymać się na nogach o własnych siłach, kazali przypiać się pasami do krzeseł, które wraz z nimi zaniesiono na szczyt wału usypanego z gruzu murów twierdzy. Do ostatniej chwili dowodzili obroną fortu św. Elma, nim ogromna fala tureckich żołnierzy wlała się przez wyłom.
Poczet Rodu von Kleist
Awatar użytkownika
Anariona

Dołączenie: 15 Sty 2006, 15:09
Miejscowość: Lothlorien

Postprzez Haris » 18 Wrz 2007, 17:15

tak jest!
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Artykuły: 6
Zdjęcia: 1
Dołączenie: 30 Paź 2004, 18:55
Miejscowość: skądinąd

Postprzez Anariona » 18 Wrz 2007, 19:15

Wybitna postać średniowiecza. Za życia i długo po śmierci powszechnie uznawana za autorytet w dziedzinie retoryki, o czym świadczy fakt, że powszechnie studiowano stworzone przez nią techniki przekonywania za pomocą odpowiednio dobranej argumentacji. Ponadto postać ta zyskała sławę jako autor licznych (41) publikacji oraz ballad miłosnych, które cieszyły się bardzo dużą popularnością wśród jej współczesnych.
W latach 1401-1402 postać, o której mowa, wzięła udział w słynnej debacie (tzw. "Querelle du Roman de la Rose"), dotyczącej dzieła Jean de Meuna „Roman de la Rose“. Otwarcie przeciwstawiła się poglądowi wyrażonemu w jego książce.

Moje pytanie brzmi:
„Co to za postać i jakiego tematu dotyczył spór, w którym tak zagorzale uczestniczyła między takimi osobistościami tamtych czasów, jak: proboszcz Lille, Jan z Montreuil i kanclerz Uniwersytetu Paryskiego, Jan Gerson?”
Poczet Rodu von Kleist
Awatar użytkownika
Anariona

Postprzez Buster » 18 Wrz 2007, 19:47

Ta osoba to oczywiście Christine de Pisan którą lubimy oglądać ze względu na jej piękne suknie dworskie :) Uważana za pierwsza feministkę a spór opisany dotyczył dzieła Jean de Meuna Roman de la Rose w którym poniżył on kobiety pokazując je jako uwodzicielki. O ile pamiętam to protestowała też przeciw słownictwu jakie jej zdaniem nie przystoi damą ale głowy nie dam.
JESTEM ULTRASEM!!

Gandalf napisał(a):A jak jest Buster to nie może nie być jaj bo to się wyklucza.
Awatar użytkownika
Buster

Artykuły: 2
Dołączenie: 16 Paź 2004, 12:49
Miejscowość: Z odchłani czasu, zza siedmiu mórz, z odległej galaktyki itp...

Postprzez Anariona » 18 Wrz 2007, 20:27

Buster, posać odgadłeś 100%, ale rozwiń bardziej temat toczącej się wtedy dyskusji, bo de Pisan krytykowała nie tylko użycie słów. Chodziło przedewszystkim o poglady.
Poczet Rodu von Kleist
Awatar użytkownika
Anariona

Postprzez Buster » 18 Wrz 2007, 20:35

Przyznam ze musiałem sie posiłkować Wikipedią :) Nie mam aż tak dobrej pamięci.

Zdaniem de Pisan Jean de Meun celowo poniżył kobiety. Debata przeistoczyła się w dyskusję o krzywdzącym i nieprawdziwym opisywaniu kobiet w dziełach literackich. De Pisan zyskała sławę jako kobieta zdolna skutecznie przeciwstawić się zarzutom najwybitniejszych pisarzy.
JESTEM ULTRASEM!!

Gandalf napisał(a):A jak jest Buster to nie może nie być jaj bo to się wyklucza.
Awatar użytkownika
Buster

Postprzez Anariona » 19 Wrz 2007, 21:45

Dobra Buster juz Ciebie nie męczę.
De Pisan sprzeciwiała się poglądom, które spychały kobietę na niższą pozycję w porównaniu do mężczynz. Stojąc w obronie kobiet, ich zasług i praw, ostro krytykowała, coraz bardziej silny antyfeminizm, który zacznie panować już w okresie Renesansu po wiek XX. Ten spór, moim zdaniem, ukazuje pewną zmianę w poglądach i skłania do próby odnalezienia odpowiedzi na nasuwające się pytanie " czy Średniowiecze to epoka mężczyzn, jak się powszechnie uważa?", "czy tak ostra krytyka z ust kobiety mogłaby mieć miejsce w świecie zdominowanym i rządzonym przez mężczyzn?".

Twoja kolej Buster :)
Poczet Rodu von Kleist
Awatar użytkownika
Anariona

Postprzez Buster » 06 Paź 2007, 21:58

Z nudów mi sie przypomniało, że moja kolej :P

Jakie niemieckojęzyczne oddziały wojskowe wzorowały sie na szwajcarach?
JESTEM ULTRASEM!!

Awatar użytkownika
Buster

Postprzez Radek » 07 Paź 2007, 07:40

Zapewne chodzi o Landsknechtów (spolszczenie lancknecht), oddziały zaciężnej piechoty stworzone przez cesarza Maksymiliana I Habsburga w ramach reformy Rzeszy Niemieckiej jako formacja mająca skutecznie przeciwstawić się szwajcarskiej piechocie.
Radek
Kompani

Artykuły: 8
Dołączenie: 22 Paź 2004, 12:37
Miejscowość: Wierzchomino

Postprzez Buster » 07 Paź 2007, 08:24

Ekselent :P Twoja kolej :)
JESTEM ULTRASEM!!

Awatar użytkownika
Buster

Postprzez Radek » 11 Paź 2007, 09:23

Proszę wymienić co najmniej trzy różne wydarzenia, na których historycy umownie kończą epokę średniowiecza.
Radek
Kompani

Postprzez Haris » 11 Paź 2007, 09:47

Ciekawe czy zdam na BS - a ? (jedno z pytań w zagadnieniach)

1. Upadek Konstantynopola
2. Odkrycie Ameryki
3. Twórczość Franciszka Petrarki, a w szczególności napisanie Sonetów do Laury
4. Wynalezienie druku przez Gutenberga
5. Koniec Wojny Stuletniej - ten sam rok co upadek Konstantynopola
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Postprzez Radek » 11 Paź 2007, 12:19

Haris napisał(a):Ciekawe czy zdam na BS - a ? (jedno z pytań w zagadnieniach)

Ups, wymyślałem na szybko żeby nie przetrzymywać tematu i nie zauważyłem... :wstyd:
Twoja kolej Leszku.
Radek
Kompani

Postprzez Haris » 11 Paź 2007, 14:35

Dobra, to ja dla odmiany coś o krucjatach :-)

Jakież to gruzy pogrzebały walczących ramię w ramię szpitalników i templariuszy (rywalizujących ze sobą przez większość czasu). Proszę również o opis tej sceny z dziejów krucjat.
"Deus lo vult!"
Awatar użytkownika
Haris
Bractwo

Postprzez Gandalf » 11 Paź 2007, 20:08

Była to zapewne obrona Akki w 1291
Opis sceny powiadasz. Działo się to ostatniego dnia oblężenia. Po podpaleniu i zawaleniu się ściany Domu Templariuszy (taki budynek) powstał wyłom, który jednak był na tyle mały, że obrońcy mogli się spokojnie bronić. Sułtan się jednak wkurzył i rozpoczął szturm mamelukami. Po wielu atakach obrońcy byli zmuszeni wycofać się na górne partie twierdzy, a atakujący wdarli się do środka. W tym momencie fundamenty Domu osłabione podkopami pękły. Runęła cała budowla grzebiąc obrońców jak i atakujących. W tym oczywiście bohaterów naszej opowieści, którzy dzielnie walczyli ramię w ramię. :)

Pierwsi w natarciu! Ostatni w odwrocie!

:)

Na pytanie Gajusa.
Tak.
:)

//EDIT
Widzę, że moderator pytanie usunął. Zainteresowany będzie wiedział o co chodzi. :)

Moderator pytania NIE usunął (chyba że Goblin ;) ). Odpowiedziałem tylko w Jego poście że teraz nie Jego kolej na zadawanie pytania ;).
The Madness is out there!
Awatar użytkownika
Gandalf
Bractwo

Zdjęcia: 196
Dołączenie: 14 Paź 2004, 18:37
Miejscowość: A kto pyta?

PoprzedniaNastępna

Powróć do Dawne Dzieje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość