1. Jak najbardziej. Zresztą tak mówiłem podczas gry. Poruszasz się w linii prostej ale masz 1 wheel do 90st maxymalizujący ilość modeli w walce, dotykasz przeciwnika i domykasz wheelem drzwi do przeciwnika (lub on do ciebie jeśli ty nie możesz). ALE zawsze przed ruchem najpierw sprawdzasz w co wchodzisz. Czyli z miejsca gdzie szarżujesz sprawdzasz co najbardziej widać. Czyli czy przód, bok, tył itd. Nie można widzieć np boku a wejść w tył.
Za to szarżując moja salamandrę (jeśli ją widział bo nie miał kwadratowej podstawki więc LoS nie dało się tak na serio ustalić) musiał maxymalizować i jej dotknąć, nie miał stompa (mixed unit) a ja swojego bym miał przeciwko goblinom. O stompach i tak zapomnieliśmy, ale jak się okazało tylko ja na tym straciłem. Dodatkowo moje skinki mogły atakować bo z Salamandrą mogą walczyć z 2 szeregu (Mixed unit - supporting attacks). Tym samym straciłem ataki skinków + stompa na przód. Generalnie licząc średnią powinienem zrobić jeszcze min 1 może 2 woundy i mieć breaka na 3 a nie 1

. Oczywiście jeśli:
Po ogniowym ataku Salamandry, nawet jeśli zdejmie 1 model to zdaje się automatyczny test Ld paniki od ognia. Strona 114 Flame Throwers, zasady specjalne Salki. My tego nie zrobiliśmy

. Goblinki mają 5Ld, BSB i generała nie było w pobliżu, więc szansa na ucieczkę była

.
Zakładając że zdali (

) to wyglądać to powinno tak:
GGGGG
GGGGG
----SA--
-GEss--
----ss--
G=goblinki, SA=Salamandra, GE=GreatEagle, s=skinki.
GE, SA i s atakują w tej samej chwili (4I). GE wybiera w co wali (pewnie skinki 2A), SA wybiera w co wali (pewnie gobliny 2A), s za SA atakują G (supporting attacks 1Ax2), s w 3 szeregu po lewej atakuje GE 1A, s po prawej nie ma kogo atakować, atak jest stracony. G atakują SA 8A, SA wali stompa 1autoHit, GE nie ma stompa bo atakuje Mixed unit - przeciwko nim nie ma stompów.
Po tym sprawdzamy CR. Wtapiam, uciekam

.
Tudzież mogłem próbować zabić GE a tym samym nie mieć flanki. 2A ze s (S3) i 2 z SA (S5) no i s po prawej 1A w G + SA stomp w G. Mogło się udać przy 3W GE

.
2. patrz 3.
3. Mógł. Z tego co przeczytałem to single models mają zawsze free reformy w ruchu (jak skirmishe, fast cavy itd). Ogranicza te reformy tylko zasada że wszystkie reformy nie mogą wynieść więcej niż 2XM (czyli 2x2=4 w przypadku orła). Nie wiem jak zmierzyć czy orzeł zużył 4" na kręcenie podstawką

. Nie mają za to 360 LoS

. Jedyne 360 na jakie trafiłem to mój Grey Seer na dzwonie, ale to zasada specjalna

.
4. Jak najbardziej, zresztą w trakcie gry powiedziałem (w końcu

) że mógł się uleczyć. Na szczęście nie miało to wpływu na grę.
Ogólnie nie gram już niczym poza Skavenami dopóki nie nauczę się swobodnie poruszać po zasadach podstawowych.
Musimy zacząć chodzić do klubu.
No i częściej grać

.
Life's a game with save and load features disabled.